EU nam daje 10 milijardi eura: Hrvatska bi trebala biti jedna od najvećih dobitnica novog Fonda za oporavak

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2020. u 08:34
Foto: Milan Šabić / Pixsell

Fond za obnovu EU velik je iskorak za cijeli EU jer se prvi put predlaže masovno zaduživanje na razini svih država članica.

Hrvatska bi trebala biti jedna od najvećih dobitnica novog Fonda za oporavak EU nakon koronakrize, teškog čak 750 milijardi eura, kojeg je jučer službeno predstavila Europska komisija u Bruxellesu.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, Hrvatskoj bi u sklopu novog fonda, koji predstavlja golem iskorak u razvoju cijele Unije, bilo alocirano 10 milijardi eura, a prema jednoj tablici iz opsežnih Komisijinih dokumenata, hrvatska alokacija bila bi najveća kad se uspoređuje s ukupnim BDP-om zemlje u koju novac odlazi.

Fond za obnovu EU velik je iskorak za cijeli EU jer se prvi put predlaže masovno zaduživanje na razini svih država članica, suprotno od dosadašnje prakse zaduživanja isključivo na nacionalnim razinama, a Komisija bi tako prikupljen novac distribuirala u obliku nepovratnih sredstava (grantova) onima koji su najpogođeniji krizom nastalom zbog globalne pandemije koronavirusa.

Preciznije, Komisijin je prijedlog da se 500 milijardi eura distribuira u obliku nepovratnog novca, a 250 milijardi eura u obliku zajmova, koji će za zemlje poput Hrvatske biti najpovoljniji mogući zajmovi na tržištu jer EU uživa vrhunski kreditni rejting AAA, o kojem Hrvatska može samo sanjati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Hvalite me usta moja inače ću vas razdrijeti!”.Ovi naši teletabisi samo sanjaju kako će im netko pokloniti neku lovu bez rada i uloženog truda. A da bi nešto pokrenuli i sami stvorili u državi – sačuvaj Bože. Živi se od kredita do kredita ali ne još zadugo. Na zimu ćemo očito glodati prste kada navale problem za problemom. Bitno je sada prije izbora pjevati “junačke pjesmice” a poslije dolazi sve na naplatu. Ne vidim zašto se uopće sada otimaju za vlast jer tko god dođe doći će u praznu kuću i bit će vlada propasti.

New Report

Close