EU mora postati igrač na međunarodnoj sceni

Autor: Lucija Špiljak , 09. siječanj 2020. u 22:00
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel jučer u NSK/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Hrvatska službeno započela predsjedanje Vijećem EU.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu jučer je svečanim koncertom službeno obilježeno hrvatsko presjedanje Vijećem Europske unije sljedećih šest mjeseci.

Prisustvovalo mu je više od 20 povjerenika Europske komisije predvođenih predsjednicom Ursulom von der Leyen. Charles Michel, novi predsjednik Vijeća EU, pozvao je na suradnju zemlje zapadnog Balkana koje žele članstvo u EU.

"Unija mora postati igrač na međunarodnoj sceni jer je riječ o ekonomskoj sili s više od 500 milijuna stanovnika koja mora promovirati svoje vrijednosti i interese", rekao je Michel.

Danas se povjerenici sastaju s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, slijedi plenarna sjednica Kolegija povjerenika i Vlade RH, sastanak aktualne predsjednice i predsjednika Sabora u Hrvatskom saboru. Ovo je Hrvatskoj, kao najmlađoj članici EU kojoj je pristupila 2013., prvi put da predsjeda Vijećem EU.

Prioriteti hrvatskog presjedanja obuhvaćaju Europu koja razvija, Europu koja povezuje, Europu koja štiti i Europu koja je utjecajna u skladu su s prioritetima Komisije Ursule von der Leyen, što će omogućiti blisku suradnju. Središte hrvatskog vođenja je u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close