EU kongres u Šibeniku: Ne zanemariti proizvodnju hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2022. u 22:00
Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović na otvaranju Europskog poljoprivrednog kongresa u Šibeniku/H. Jelavić/PIXSELL

Naglasak kongresa je na izazovima i mogućnostima za poljoprivredu EU-a, ravnoteži između sigurnosti i održivosti hrane u EU-u.

Europski poljoprivredni kongres, čiji je organizator najveće udruženje EU poljoprivrednika Copa-Cogeca, a domaćin Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), okupio je u Šibeniku oko 400 poljoprivrednih proizvođača, savjetnika i zadruga EU članica, a jedan od glavnih zaključaka je da EU u ovim kriznim vremenima ne smije smanjiti proizvodnju hrane.

Naglasak kongresa je na izazovima i mogućnostima za poljoprivredu EU-a, ravnoteži između sigurnosti i održivosti hrane u EU-u, tranziciji prema dugoročnoj održivosti poljoprivredno-prehrambenog lanca i poljoprivredi te važnosti žena u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnim područjima, kao i o digitalizaciji te uvođenju novih tehnologija u poljoprivredu.

“Jedan od glavnih zaključaka kongresa je da EU u kriznim vremenima ne smije smanjiti proizvodnju hrane, odnosno da se kroz različite mehanizme koji su na raspolaganju potrošačima mora osigurati stabilnost cijena te dostupnost sigurne i kvalitetne hrane”, izjavio je predsjednik HPK-a Mladen Jakopović.

Na plenarnom dijelu kongresa sudionicima se video pozivom obratio europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski.

Komentirajte prvi

New Report

Close