Eskalirao je problem na Velikom vrilu, najljepšem izvorištu Cetine

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2022. u 10:23
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Eskalirao je problem na Velikom vrilu, najljepšem izvorištu Cetine. Lokacija nije zaštićena, što i ovog ljeta koriste brojni gosti i izletnici te se na izvoru i kupaju. Čelnik općine Civljane kaže da je nemoćan, a ekolozi apeliraju na Vladu da zaštiti ovakve prirodne ljepote.

Među krškim vrelima Cetine – Glavaš ili Veliko vrilo – najljepše je, najveće i najdublje.

Nijanse modre boje sto metara duboke provalije privlače gomile turista u Civljane, najmanju općinu u Hrvatskoj.

No, plivanje je ovdje zabranjeno. Barem je bilo.

Nisu ni mogli znati. Oznaka o zabrani uklonjena je prije nekoliko godina; ovlasti nad izvorom s Javne ustanove Priroda prebačene su na naš najmlađi park prirode – Dinara – koji još nije zaživio, a to znači da se o izvoru – ne brine nitko!

– Za mene je ovo nacionalna sramota, da se ljudi kupaju, da pase kupaju unutra. Veliki dio naše županije se napaja ovom vodom, govori za HRT Miranda Mandarić iz Splita.

Načelnik kaže da je nemoćan; pisao je komu je god mogao, ali problem još nije riješen.

Sad već mutan izvor, kaže, zaštitili bi sami, ali ne smiju.

Aktivirali su se i ekolozi. Traže hitno donošenje pravilnika kojima bi se ovakvi prirodni biseri napokon zaštitili kako treba.

– Ono što je problematično je i što za druge parkove prirode i nacionalne parkove još uvijek nemamo takve dokumente, znači od 20 zaštićenih područja doneseni su samo za 4, iako su istekli svi zakonski rokovi za njihovo donošenje, govori Zrinka Jakl, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Znatiželjnim turistima netko će trebati objasniti da, iako se i pristojno ponašali, zapravo uništavaju izvor važne rijeke.

– Doznali smo za ovo na Instagramu, izvor je prekrasan, naglašava Csaba, turist iz Mađarske.

A takav treba i ostati. Na potezu je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Vremena ima do – navale turista sljedećeg ljeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close