ESG principi pozicioniraju tvrtke među uzorne investitore zemalja u kojima posluju

Autor: Martina Kordej-Kuharski; Josipa Hren; Francois Swanepoel , 29. prosinac 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Itekako svjesni važnosti načela odgovornog i održivog ulaganja u procesu investiranja i analiziranja potencijalnih ciljnih kompanija, očekuju detaljne odgovore i relevantne podatke.

Novosti u procesima dubinskog snimanja prilikom spajanja i preuzimanja: Jesu li ekološka, društvena i upravljačka pitanja (Environmental, Social and Corporate Governance, ESG) i usklađenost relevantni u današnjoj investicijskoj klimi?

Kratak odgovor na pitanje iz naslova je “Apsolutno!”. InI vestitorima, bili oni korporacije ili private equity fondovi, ova pitanja nikada nisu bila važnija.

Nije to samo dobra praksa
Na primjeru Amazona, koji je svojim dionicima obećao nultu emisiju CO2 do 2040., upotrebu električne energije iz 100% obnovljivih izvora u svojim pogonima do 2025., koji ulaže u 100.000 električnih automobila i 100 milijuna USD u pošumljavanje širom svijeta, te je osnovao private equity fond od dvije milijarde USD namijenjene ulaganju u proizvode i usluge koji doprinose razvoju ekonomije s niskim emisijama CO2, evidentno je da je ova tema itekako relevantna za korporacije.

I bliži nam primjer, Rimac Automobili, koji grade svoj novi kampus uvažavajući mnoga načela samoodrživosti, potvrđuje važnost ove teme u regiji.

Martina Kordej-Kuharski

Prema statistici objavljenoj u Deloitteovom izvještaju Unlocking transformative M&A value with ESG, imovina pod upravljanjem fondova fokusiranih na ESG tematiku premašila je jedan (1) trilijun USD u 2020., više od 30% kompanija svjedoči operativnim posljedicama klimatskih promjena, a 80% potrošača promijenilo je svoje kupovne navike zbog ekoloških načela.

Najviše M&A transakcija sa snažnom ESG-om komponentom ostvareno je u Americi, Njemačkoj te Kini i Hong Kongu, najviše u sektorima održive energije, mobilnosti i industrije. Nedavne transakcije u našoj regiji pokazale su kako su organizacije zainteresirane za M&A u regiji kompletno posvećene odgovornim i održivim investicijskim principima tj. odgovornom i održivom ulaganju.

Razlog nije samo dobra poslovna praksa, nego i činjenica da ESG principi pozicioniraju organizaciju među uzorne investitore zemalja u kojima posluju. Deloitteov tim u Adriatic regiji susreo se s nekoliko investitora potpisnika Načela Odgovornog Ulaganja (Principles of Responsible Investment, PRI) donesenih od Ujedinjenih Naroda i usuglašenih od internacionalnih institucionalnih investitora.

ESG pitanja temelj su investicijskih principa mnogih investitora te su inkorporirana u proces donošenja investicijskih odluka, aktivno vlasništvo i izvještavanje prema dionicima.

Tijekom nedavnih procesa dubinskog snimanja u Adriatic regiji, u kojima je Deloitte tim sudjelovao, imali smo prilike svjedočiti da potencijalni investitori očekuju detaljne odgovore i prikaz relevantnih podataka analiziranog društva, uključujući ESG pitanja:

Ekološki aspekt ESG-a kroz dubinska snimanja traži odgovore na pitanja o pravnoj usklađenosti s relevantnim zakonima, izvještavanja o CO2 emisijama, praćenja o korištenju prirodnih resursa te eventualne ekološke rizike. Ova tema bit će od sve veće važnosti, čemu u prilog govori i osnivanje novog tijela, International Sustainability Standards Board (‘ISSB’), na COP26 konferenciji Ujedinjenih Naroda održanoj u studenom 2021. u Glasgowu.

Josipa Hren

Cilj ovog odbora bit će kreirati globalno konzistentne standardne ekološkog izvještavanja za kompanije. Društveni aspekt ESG-a nikada nije imao veću važnost, posebice u svjetlu COVID19 pandemije u kojoj živimo i poslujemo već dvije godine.

U dubinskim snimanjima fokus društvenog aspekta je i dalje na zaposlenicima, pokretačima svakog poduzeća. Uz uobičajene podatke, kao što je broj zaposlenih, stupanj edukacije, udio muškaraca i žena, investitori očekuju i analizu podataka kao što su implementacija i podržavanje različitosti, politike rada od kuće i rada u pandemijskim uvjetima i slično

Pravovremena identifikacija
Upravljačke teme investitori promatraju kroz ocjenu politika i implementiranih mjera protiv korupcije, ekspertize i Uprave i ključnog menadžmenta te kroz analizu ulaganja u društveno odgovorne projekte.

Uzevši u obzir specijaliziranu prirodu gore spomenutih tema, investitori, ali i društva koja su predmet dubinskih analiza, sve više traže pomoć profesionalaca posebice pravnih i financijskih savjetnika koji se fokusiraju na ESG tematiku tijekom procesa dubinskog snimanja.

Francois Swanepoel

Zaključno, investitori su itekako svjesni važnosti ESG tematike u procesu investiranja i analiziranja potencijalnih ciljnih kompanija. Osim što su procesi dubinske analize vezani uz ESG teme važni za detekciju potencijalnih rizika, u njima se krije i potencijal neostvarenih budućih vrijednosti.

Korporacije i private equity fondovi trebat će usvojiti ESG principe u svoje dugoročne strategije rasta, ukoliko žele ostati ahead of the game. U M&A procesima neminovno dolazi do spajanja i preklapanja različitih korporativnih kultura.

Pravovremena identifikacija razlika ESG pitanja, posebice društvenih i upravljačkih, te pravovremeno uklanjanje ekoloških nedostataka, doprinose smanjenju rizika, pospješuju i ubrzavaju promjenu vlasništva te podržavaju rast i razvoj organizacija na dobrobit okoline u kojem društva posluju.

*Stručnjaci Deloitte Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close