Erste ponudio 103 milijuna eura za HPB, Vlada odbila prodaju

Autor: Ana Blašković , 11. prosinac 2013. u 20:18
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada ipak odustaje od privatizacije Hrvatske poštanske banke. Umjesto imena novog vlasnika na sjednici u četvrtak Vlada će odbaciti ponudu Erstea za kupnju HPB-a.

Vlada ipak odustaje od privatizacije Hrvatske poštanske banke. Umjesto imena novog vlasnika na sjednici u četvrtak Vlada će odbaciti ponudu Erstea za kupnju HPB-a, objavljeno je na internetskim stranicama Vlade. Ersteova ponuda razočarala je Vladu jer je ta banka ponudila samo 103 milijuna eura, čak 30 milijuna eura manje nego u prvom krugu privatizacije, neslužbeno doznajemo.

Dan uoči sjednice na kojoj se očekivala odluka o pobjedniku višemjesečnog nadmetanja za 4,4 posto tržišnog kolača koji u miraz novom vlasniku nosi HPB, proširile su se glasine da je OTP banka odustala od utrke, a da je Ersteova ponuda značajno smanjena nakon dubinskog snimanja. Iz OTP-u Poslovnom dnevniku u srijedu su poručili da "ne mogu komentirati privatizacijski proces koji je u tijeku". Odustanak su zato potvrdili Banski dvori jer prijedlog odluke ne spominje uopće OTP iz čega se može zaključiti da ta banka nije ni predala obvezujuću ponudu.

Podsjetimo, Erste je za 99 posto dionica HPB-a inicijalno ponudila 130,3 milijuna eura, odnosno oko milijardu kuna. Da je prihvatila novu ponudu, Vlada bi za HPB dobila tek 788 milijuna kuna, polovicu knjigovodstvene vrijednosti od 1,46 milijardi kuna. Mađarski OTP inicijalno je ponudilo je za dionice između 92 i i 118 milijuna eura. HPB je sedma po veličini banka na tržištu s 18 milijardi kuna aktive, a bazu klijenata čini više od 635.000 građana i 9000 tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close