Erjavec: Nema arbitraže, rješenje u poravnanju bilance

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2013. u 18:20
Karl Erjavec. Photo: Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL

Najavili su da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da arbitraža nije put za rješavanje pitanja Ljubljanske banke i naznačio mogućnost da se rješenje traži u poravnanju bilance te banke.

"Mislim da nema vremena za arbitražu, jer ako idemo na arbitražu onda to znači da to moraju potvrditi obje vlade, zatim ratificirati u parlamentima. Bolje je da umjesto arbitraže ratificiramo pristupni ugovor", izjavio je novinarima ministar Erjavec nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Erjavec je istaknuo da se traži konkretno rješenje problema, a ne način rješavanja. "Pregovaramo o konkretnom rješenju. Dezinformacije su da razgovaramo o načinu rješavanja. Za granice smo dogovorili da način rješavanja bude pred arbitražnim sudom u Haagu i kako god taj sud odluči, bit će obvezujuće za obje strane. Ovdje se dogovaramo da do kraja sljedećeg mjeseca nađemo konkretno rješenje", rekao je.

Erjavec je u svom uvodnom izlaganju pred novinarima spomenuo poravnanje kao moguće alternativno rješenje. "Uvjeren sam da možemo naći rješenje o poravnanju, koje može biti alternativno rješenje, jer hrvatska strana stalno tvrdi da će povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke ako se pronađe alternativno rješenje za taj spor", rekao je slovenski ministar.

Na pitanje da objasni što misli pod poravnanjem, Erjavec je odgovorio: "Mi govorimo o bilanci Ljubljanske banke i ta bilanca mora biti poravnana. Ne možemo govoriti samo o pasivi, nego moramo govoriti i o aktivi i pogledati kakav je izračun. Ja sam političar i pobrinut ću se da rješenje bude politički prihvatljivo, a stručnjaci moraju reći kakve su pravne činjenice i činjenice u vezi s bilancom Ljubljanske banke".

U slovenskoj javnosti se govori da su potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim poduzećima u koja je plasirala kredite veća od štednje hrvatskih građana.

Erjavec je u srijedu navečer dva sata razgovarao s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Oboje ministara su nakon sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Najavili su da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.

Sastanak je održan na inicijativu ministra Erjavca, koji je rekao da u vezi s tom inicijativom na njega nije bilo "nikakva pritiska ni iz Bruxellesa, ni iz Sjedinjenih Država ni od bilo kuda".

Istaknuo je da ne može jamčiti da će slovenski Državni zbor ratificirati hrvatski pristupni ugovor na vrijeme ako do rješenja pitanja Ljubljanske banke ne dođe u veljači, s obzirom na političku situaciju u Sloveniji.

Ponovio je stajalište Slovenije da problem Ljubljanske banke treba rješavati kao sukcesijsko pitanje. "Slovenski uvjeti su vrlo jasni. Taj problem je dio obveza koje proizlaze iz Bečkog sporazuma. Riječ je o sukcesijskom pitanju i unutar toga možemo postići neko poravnanje, neki dogovor prema pravilima koja vrijede za rješavanje sukcesijskih pitanja i naravno, uvjet je da nema sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima", rekao je Erjavec.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jedino pravedna bi bila arbitraža ili međunarodni Sud !

hahaha, znao sam da će nam ga slovenci opet staviti, samo što ćemo im mi ovaj puta još morati reći “hvala”
koji smo mi jad i bijeda, sram me što me predstaljaju takvi ljudi [emo_palacd]

Kako je Slaven Letica digao novac preko Kučana?

New Report

Close