EPPO optužio trojac za prijevaru pri kupnji strojeva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2023. u 19:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ukoliko budu proglašeni krivima, optuženicima prijeti zakonom propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, zajedno s novčanom kaznom za optužena trgovačka društva u iznosu do 1,3 milijuna eura.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podnio je Županijskom sudu u Zagrebu optužnicu protiv tri osobe i dvije tvrtke zbog dva kaznena djela subvencijske prijevare prilikom kupnje strojeva za poliranje mramora i granita te viličara, ali i krivotvorenja novca.

EPPO je priopćio kako se radi o dva poziva na podnošenje prijedloga za kupnju strojeva u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU.

Prvooptuženika se, kao direktora četvrtooptuženog trgovačkog društva i korisnika bespovratnih sredstava, tereti da je s unaprijed odabranim ponuditeljima, odnosno dvojicom optuženika, dogovorio prijevarne aranžmane za kupnju dvaju strojeva – linije za poliranje mramora i granita te viličara.

U oba slučaja optuženi su za provođenje postupaka nabave pod protutržišnim uvjetima, prikrivajući da je stvarna vrijednost kupljene opreme stvarno niža od prikazane, a u jednom slučaju prikrivajući i da nabavljena oprema nije nova.

Time su, ističe EPPO, doveli u zabludu Hrvatsku agenciju za mala i srednja poduzeća, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO), kao agenciju za isplatu sredstava.

Također, optuženi su i za podnošenje agenciji krivotvorenih dokumenata kojima su pravdani troškovi posredničkom tijelu.

Šteta koja je postupanjem optuženika prouzročena proračunu EU-a iznosi 59.000 eura, a četvrtooptuženo trgovačko društvo koje je počinjenjem predmetnih kaznenih djela pribavilo protupravnu imovinsku korist je prije podizanja optužnice vratilo dio nezakonito primljenih sredstava.

Ukoliko budu proglašeni krivima, optuženicima prijeti zakonom propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, zajedno s novčanom kaznom za optužena trgovačka društva u iznosu do 1,3 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close