Epidemiolog Kaić: Covid potvrde imaju sve manje smisla, uskoro će biti dosta promjena

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2022. u 09:04
Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Stalno se nešto mijenja, teško je upratiti najnovije promjene.

Epidemiolog Kaić bio je gost Dnevnika Nove TV i osvrnuo se na aktualnu epidemiološku situaciju, covid-potvrde, omikron i cijepljenje.

“Činjenica je da covid-potvrde imaju sve manje smisla pojavom omikrona”, rekao je Kaić. U vrijeme omikrona se pokazalo da oni koji su necijepljeni češće budu zarazni nego li cijepljeni, pokazalo je istraživanje HZJZ-a. Pravila su se već krenula mijenjati zbog novog soja. “Uskoro će, vjerojatno, biti još promjena vezano uz korištenje covid-potvrda. Bit će dosta promjena”, dodao je.

Stalno se nešto mijenja, teško je upratiti najnovije promjene. Sve te promjene plodno su tlo za teorije zavjere i stjecanje nepovjerenja. “Tko hoće promjene protumačiti kao razlog za nedostatak povjerenja ili kao neke teorije zavjere – može, naravno. Činjenica je da se stvari mijenjaju jer se mijenja situacija. Iz tjedna u tjedan”, objasnio je.

Zabrinjava ga što se ljudi ne cijepe i smatra da oni koji to nisu napravili – trebali bi što prije. “Još uvijek imamo veliki broj starijih osoba koje se nisu cijepile. Omikron rjeđe izaziva teške oblike bolesti, al uz tako široku cirkulaciju imamo veliki broj hospitaliziranih i umrlih”, naveo je. Neki kalkuliraju i kada je u pitanju booster doza, ali Kaić ima poruku za njih – “Ako ne vjeruju što struka govori, neka si malo pročitaju znanstvene članke”.

Komentirajte prvi

New Report

Close