Epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu: Pandemija bi se mogla riješiti 2022.

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2021. u 09:07
FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

U Hrvatskoj je, barem se tako čini, vrhunac četvrtog vala prošao. Broj zaraženih stagnira drugi tjedan za redom. Kakva je situacija u Njemačkoj?

– Brojevi definitivno osciliraju, držimo se ovdje u Njemačkoj negdje u sredini europskih zemalja. Najviše su pogođene Češka i Slovačka, u Hrvatskoj nije tako, ističe epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, Marijo Parčina za HRT.

Ističe da je 80% pacijenata koji su na intenzivnoj njezi, da se radi o necijepljenim pacijentima.

– Ljudi su u zimskom razdoblju prijemčivi za bilo kakve bolesti. Vrijeme će pokazati što će donijeti omikron. Glavni nam je problem delta varijanta. Svi slučajevi omikrona, radi se o importiranim slučajevima iz JAR-a. Naš je nadzor nad omikronom snažan.

Dodaje da je nemoguće usporediti situaciju u JAR-u s bilo kojom zemljom u Europi.

– Oni imaju procijepljenih 25% građana, u Europi je gotovo svugdje više od 50%. To nije usporedivo. Imate pojavu varijante virusa koja je zaraznija, tamo je ljeto. JAR broji oko 15 tisuća zaraženih dnevno. Virus tijekom izmjena postaje sve više respiratorni virus. Ali svaka ozbiljnija pandemija trajala je tri godine, hajdemo reći da bi se kroz iduću godinu pandemija trebala riješiti.

Što se tiče obveze cijepljenja za sve, Parčina kaže da će se ići u smjeru toga prvenstveno u zdravstvenom sektoru. Što se tiče cijepljenja djece u Njemačkoj, za sada nema obveze.

– Pritisak na pedijatrijske ordinacije je jako velik, ići će se prema tome da se cijepe djeca starija od 5 godina, prvenstveno ona koja su zdravstveno ugrožena.

– Virus sve više postaje pravi respiratorni virus i to je ono što nas u cijeloj ovoj situaciji čini sretnima, zaključuje Parčina.

Komentirajte prvi

New Report

Close