Epidemija bukti: Višu incidenciju u EU od Hrvatske imaju samo dvije države

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2021. u 12:02
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U proteklom tjednu imali smo više od 11.000 novooboljeljih, kao i ovaj tjedan, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije oko epidemije koronavirusa. U protekla 24 sata zabilježeno je 2.529 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.168. Među njima je 2.227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent. Preminulo je 46 osoba.

Vera Katalinić-Janković iz Ministarstva zdravstva rekla je kako su među preminulima dvije osobe bez komorbiditeta. Prosječna dob preminulih je 73,5 godine, najmlađa preminula osoba imala je 45 godina.

U proteklom tjednu imali smo više od 11.000 novooboljeljih, kao i ovaj tjedan, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak. Po stopi zaraženost u EU Hrvatska je na 25. mjestu, gori od nas su jedino Švedska i Cipar.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je pritisak na bolnice posljedica širenje zaraza, no i kako sustav logistički uspjeva odgovoriti na krizu, uz postojanje kriznih žarišta. ‘Ekipirani smo bolje nego u drugom valu, imamo više respiratora i uređaja i lakše odgovaramo svim izazovima, ali apeliram na sugrađane da poštuju mjere’, rekao je Beroš.

Što se tiče cijepljenja, Beroš tvrdi da ulazimo u fazu kad će stići veće količine cjepiva. ‘Zato smo osigurali lanac upravljanja procesom cijepljenja koji vode lokalni koordinatori’, dodao je i poručio da je kao ministar primio sve izazove koje nosi reforma zdravstva i da ima podršku premijera Andreja Plenkovića i Vlade.

‘Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu, pozivam sve zajedno da ga promijenimo na bolje’, uskliknuo je Beroš.

Davor Božinović, šef Stožera, ponovio je u kojim županijama se mjere zaoštravaju a u kojim popuštaju. Upitan oko nastavka cijepljenja, HZJZ je rekao kako se toliko cijepi da oni više nemaju niti jedne doze već čekaju ponedjeljak kada stižu nove doze.

‘Cjepivo se redovito troši, takvo je stanje u svim županijama. Idućih tjedana ćemo imati velike količine cjepive, ići će i javni pozivi. Cjepi se svuda, u tvrtkama, u ambulantama, cijepe mobilni timovi. Do kraja lipnja cijepit ćemo 55 posto naše populacije, možda i više’, rekao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close