Zeleno gospodarstvo
Zeleno gospodarstvo

Energetsku konferenciju Poslovnog dnevnika ometali prosvjednici, Habijan ih pozvao na dijalog

Ministar Habijan svoje je izlaganje ipak uspio završiti, a prosvjednicima je poručio da je spreman za dijalog i razgovor. Naglasio je važnost izgradnje dva nova plinovoda, jedan čiji je pravac prema Mađarskoj, a drugi prema Sloveniji te južne interkonekcije. Naveo je da LNG terminal na Krku pokazuje da Hrvatska stvara energetsku sigurnost ne samo za sebe već postaje i regionalno energetsko čvorište.

Josipa Ban
18. ožujak 2024. u 12:06
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, na konferenciji Poslovnog dnevnika Energetski put u održivu budućnost, iznio je plan kako Hrvatska planira postići energetsku tranziciju. Kao ključne poteze na tom putu naveo je LNG terminal, koji je s radom počeo 2021., a čiji bi kapaciteti ove godine trebali biti povećani na 6,1 milijardi kubičnih metara, gotovo dvostruko više od trenutnih kapaciteta.

Međutim, govor ministra Habijana nekoliko je puta, točnije četiri puta, prekidan zvižducima prosvjednika. Prosvjednici koji su se predstavili kao građani koji se bore za svoju budućnost nosili su transparentne “Plin je opasan” te “Uz fosilna goriva nema budućnosti”. Ministru su jedva dali da završi započet govor, no konferenciju su ponovno zaustavili u trenu kada je Ádám Horváth iz MOL Grupe počeo svoju prezentaciju. Prosvjednici se s pozornice nisu maknuli.

Ministar Habijan svoje je izlaganje ipak uspio završiti, a prosvjednicima je poručio da je spreman za dijalog i razgovor.

Naglasio je važnost izgradnje dva nova plinovoda, jedan čiji je pravac prema Mađarskoj, a drugi prema Sloveniji te južne interkonekcije. Naveo je da LNG terminal na Krku pokazuje da Hrvatska stvara energetsku sigurnost ne samo za sebe već postaje i regionalno energetsko čvorište.

“Jako je dobro što smo za to iskoristili novac iz NPOO-a, posebno iz programa REPowerEU u iznosu od 559 milijuna eura”, rekao je Habijan.

Uz LNG važnu će ulogu u postizanju energetske tranzicije i neovisnosti imati, naveo je Habijan, i obnovljivi izvori energije – sunce i vjetar.

“Naš je cilj do 2028. imati ukupno 2500 megavata nove instalirane snage obnovljivih izvora energije. Ne mislim tu samo na solare i vjetar već i na geotermale, u kojima Hrvatska, posebno panonski dio, ima ogroman potencijal”, rekao je Habijan istaknuvši da Hrvatska po pitanju obnovljivih izvora energije stoji jako dobro, a samo za geotermale na raspolaganju iz NPOO-a i REPower EU imamo 55 milijuna eura.

“Od 2021. do 2024. izdali smo energetska odobrenja za 3345 megavata instalirane snage”, ističe Habijan.

Što se tiče financiranja obnovljivih izvora energije naveo je da nam na raspolaganju iz NPOO-a stoji 400 milijuna eura, što je iz REPowerEU-a povećano za 250 milijuna eura.

Također, samo u okviru Modernizacijskog fonda Hrvatskoj je na raspolaganju 1,3 milijardi eura.

Ministar Habijan zahvalio je Poslovnom dnevniku na važnoj konferenciji koja progovara o načinima kako postići energetsku tranziciju.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika naglasio je da jedina dnevna poslovna novina u Hrvatskoj već 20 godina pokušava dati odgovor na pitanje kako postići energetsku održiv te naglašava da će za taj izazov biti ključan razgovor i dogovor svih uključenih.

U konačnici na taj dijalog pozvao je i prosvjednike kojima poručuje da u Hrvatskoj definitivno, za razliku od njih, ima ljudi koji ozbiljno promišljaju energetsku održivost Hrvatske. To će, kaže, dokazati i današnja konferencija.

New Report

Close