Energetska vrijednost oko 30% veća od peleta, a cijena je duplo jeftinija

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2024. u 09:50
Foto: Pixabay

“Do prije par godina nije bila nikakav potražnja, od kad je plin skočio gore ljudi su se počeli prebacivati na alternativne izvore energije i ide, funkcionira”, rekao je Đurić.

Koštica od masline je vrijedan energent, a ne otpad. Uz visoku energetsku vrijednost, znatno je i jeftinija nego, primjerice, peleti ili loživo ulje. U nekim istarskim uljarama prepoznali su njezin potencijal, javlja HRT.

Obitelj Đurić gotovo se 15 godina grije na košticu masline. Njome zagrijavaju kuću, ali i veliki pogon uljare. Kupili su posebnu peć, ta se početna investicija brzo isplatila.

“Peć se kreće od 3,4 tisuće eura. Sve ovisi koji proizvođač, što želite od peći. Ja ne mogu reći koliko je trošak ili netko može uštedjeti, ali uštede su velike jer je energent jeftiniji”, rekao je Andrej Đurić, Galižana.

Za grijanje 100 četvornih metara potrebno je oko 2 tone koštica. Energetska im je vrijednost visoka.

“Sve se više domaćinstava grije i ona se sve više iskorištava, ali po meni još uvijek nedovoljno. Trebalo bi ugraditi strojeve za odvajanje koštice u svaku uljaru jer je njezina energetska vrijednost oko 30% veća od kalorijske vrijednosti peleta, a cijena je duplo jeftinija”, izjavio je Sadni Chiavalon, Vodnjan.

Tona se prodaje za 270 do 300 eura.

“Do prije par godina nije bila nikakav potražnja, od kad je plin skočio gore ljudi su se počeli prebacivati na alternativne izvore energije i ide, funkcionira”, rekao je Đurić.

Koštice masline posebnim se strojem odvajaju od komine. Tako se dobiva vrijedan energent i smanjuje biomasa koju uljari moraju zbrinuti.

” 10% ukupne mase u preradi je koštica. Znači ako jedna uljara preradi milijun kila maslina, cirka sto tisuća je koštica to je 5,6 šlepera peleta za usporedbu”, poručio je Sandi Chiavalon.

Od masline se sve može iskoristiti. Koštica za grijanje, a primjerice u Italiji se od komine u toplinskim postrojenjima proizvodi elektična energija.

Komentirajte prvi

New Report

Close