Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Energetska i zelena tranzicija su prioriteti

Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE grupe.

Ivan Ergović
15. prosinac 2022. u 22:00
Ivan Ergovic, NEXE/Robert Gaspert

Unatoč inflatornim utjecajima na potražnju u 2023., projekcije gospodarskih trendova za 2023. su stabilne, a primarno zbog pozitivnih efekata obnove i projekata sufinanciranih EU sredstvima. U takvom ozračju, uz realizaciju investicijskih projekata koji će utjecati na našu troškovnu efikasnost, uvjereni smo u nastavak pozitivnih trendova u našem poslovanju.

Godina za nama ostat će zapamćena kao godina izazova – u obliku upravljanja troškovima, realizaciji projekata, ali i iskorištavanju prilika. Zahvaljujući našim brzim reakcijama i kontinuiranom praćenju tržišta, bili smo uspješni u iskorištavanju prilika, što rast naših prihoda i potvrđuje.

S druge strane, kontinuirani pritisci na rast cijene energije, sirovina, kao i cijene emisijskih jedinica CO2, još su više u fokus stavile potrebu za realizacijom projekata kojima želimo utjecati na smanjenje udjela fosilnih goriva, povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska. Upravo zbog toga, fokusirani smo na razvoj novih proizvodnih rješenja, poput niskougljičnih cemenata.

Kako bismo bili spremniji na nove tržišne okolnosti i osigurali dugoročan razvoj i održivost poslovanja, početkom listopada 2022. usvojili smo Strategiju NEXE Grupe za razdoblje 2022.-2030. definiravši četiri strateška stupa kroz koja ćemo stvarati dodatnu vrijednost – tržišna orijentiranost, implementacija novih tehnologija, operativna izvrsnost te razvoj ljudi i organizacije.

Glavni ciljevi naše Strategije su energetska tranzicija i zelena tranzicija. Energetska tranzicija podrazumijeva niz projekata u cilju smanjenja energetske ovisnosti naših tvornica ulaganjem u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok zelena tranzicija podrazumijeva smanjenje CO2 emisija za više od 50% do 2030. godine ulaganjem u nova tehnološka rješenja i kroz operativnu izvrsnost. Pri realizaciji ovih projekata oslanjamo se na podršku EU fondova, koje vidimo kao priliku u godini pred nama.

Važno je da država, odnosno zakonski uvjeti i prostorno-planski dokumenti prate realizaciju projekata tako da ubrzaju izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz OIE te time direktno pridonesu povećanju stupanja energetske neovisnosti Hrvatske.

New Report

Close