Jagma za plinskim biznisom: Na piku RWE-u, Petrolu, ZG Plinari i Zagorskom metalcu

Autor: Suzana Varošanec , 16. siječanj 2018. u 09:00
Metal opremu želi DIV grupa, a za plinskim biznisom vlada jagma/Fotolia

DIV grupa želi Metal opremu, već u veljači se očekuje da će tvrtka naći ozbiljnog kupca.

Nakon atipičnog kraha u provedbi izglasane predstečajne nagodbe Elektrometala iz Bjelovara, ovaj dužnik je u stečaju brzo postao 'meta' za čak 10-ak potencijalnih investitora. Njegova će imovina u dijelovima na 'bubanj', a kako vlada velik interes, čini se da slijedi rekordno brza prodaja.  U prvom redu to se odnosi na tvrtke Metal oprema iz Senja i Elektrometal – distribucija plina, obje u vlasništvu stečajnog dužnika.

Uz to, u tijeku je i parcelacija jedne čestice na njih ukupno tri, s ciljem što bolje prodaje preostalih nekretnina, što uključuje proizvodne pogone i dvije Upravne zgrade, od plinske tvrtke kao i glavne zgrade Uprave sa sjedištem dužnika i parkiralištem. Vjerovnici, doznajemo, diktiraju uvjete i način prodaje, i to zbog nemogućnosti nastavka poslovanja Elektrometala, koji je posljedica orijentacije dužnika na poslove vezane uz građevinski sektor.  Kako u stečaju za to nema uvjeta, jer manjkaju bankarske garancije za dobro izvršenje posla, a niti ne mogu izdavati zadužnice, jedina opcija je prodaja imovine radi namirenja vjerovnika. Utvrđena potraživanja iznose oko 150 mil. kuna, od čega 90 mil. kn potražuju razlučni vjerovnici Zagrebačka banka i Erste banka.

 

20 godina

zakupa na 380 km plinske mreže Bjelovara ima Elektrometal -distribucija plina

Radnicima Elektrometala, a njih je oko 500 ne tako davno zapošljavao, zahvaljujući izmjenama Zakona o radu kojima je produžen rok zastare s tri na pet godina, kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda priznate su tražbine u većem iznosu nego što bi to inače bio slučaj. Tako su one utvrđene u iznosu od 7,8 mil. kuna, a bit će u cijelosti namirene. Kako je tvrtka ostala bez većeg broja zaposlenika prije stečaja, otvaranje postupka dočekalo je oko 140 radnika, no većina ih je brzo našla novi posao kod novih poslodavaca. No, na žalost poslodavci nisu iz Hrvatske, nego iz Njemačke, što s obzirom na razne profile deficitarnih struka koje su tražene u građevinskoj i metalskoj branši, znači da ih je naše tržište rada zapravo olako i preko noći izgubilo.

Još postoje realni izgledi da sve ne završi 'crno' kad je riječ o gubitku radnika, jer će Metal oprema sa 78 radnika biti prodana isključivo investitoru koji je zainteresiran za nastavak djelatnosti. Senjska tvrtka uredno posluje i ostvaruje dobit, glavni partneri su joj brodograđevne tvrtke te Končar Elektroindustrija, a za nju zanimanje pokazuju dva ulagača. Uz tvrtku iz Rijeke čije ime nismo doznali, zainteresirana je i DIV Grupa, u čijem sastavu posluje Brodosplit, vlasnika Tomislava Debeljaka, čiji nam je interes potvrdio i stečajni upravitelj Elektrometala Franjo Otročak.

"Početna cijena 98%-tnog udjela u Metal opremi iznosi 16 mil. kuna, a očekuje se da će se za njega u veljači naći ozbiljan kupac, i prema odluci stečajnih vjerovnika neće se prodavati na burzi. Postoji velik interes potencijalnih investitora za imovinu stečajnog dužnika, i tako se očekuje i da će na prvoj javnoj dražbi biti prodan njezin plinski biznis, tj. tvrtka Elektrometal – distribucija plina. Početna cijena iznosi 25 milijuna kuna", kaže Otročak, dodajući da je u njenom vlasništvu 118 kilometara plinske mreže, dok je u zakupu sljedećih 20-ak godina još oko 380 kilometara plinske mreže u vlasništvu Grada Bjelovara, te "upravlja mrežom oko 500 kilometara ostvarujući dobit i do 10 mil. kn".

 

150 milijuna

kuna iznose utvrđene tražbine od kojih se 90 odnosi na banke

Kako je ta tvrtka prema izglasanom, a neprovedenom planu restrukturiranja u predstečaju bila predviđena za prodaju radi namirenja radničkih tražbina i dijela duga dobavljačima, sad je isto čeka u stečaju na ročištu zakazanom za 28. veljače. Ako se očekivanja potvrde, to bi bio presedan u stečajnoj praksi, u prilog čega upravitelj navodi četiri potencijalna investitora iz plinskog biznisa. Prema dosadašnjim razgovorima uoči objave sudskog oglasa, navodi interes koji pokazuju slovenski Petrol i RWE Hrvatska,  Zagorski metalac koji je najveći distributer plina na području Zagorja, kao i Gradska plinara Zagreb.

Kao potencijalnog interesenta Otročak navodi i Sedlić grupu, vodeću bjelovarsku agrarnu tvrtku istaknutu po ulaganjima. U zakupu je od njih nekoliko jedino pogon za proizvodnju protupožarne bravarije, gdje danas radi poduzetnik Luka Iličić, čija je tvrtka L.ecotech, inače sestrinske tvrtke Sirovine, osnivač tvrtke Elektrometal Nova. Kako je nova tvrtka preuzela i dio inženjera i radnika propalog Elektrometala, naslijedila je licencije za navedene poslove na tržištu EU. S obzirom na navedeni tijek, otvoreno je još kao ključno pitanje što će donijeti današnji sastanak stečajnog upravitelja s potencijalnim investitorom, koji je jedini pokazao interes za preuzimanje cijelog Elektrometala u stečaju, a riječ je njemačko-hrvatskoj tvrtki kojoj će se prezentirati stanje. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


to je bio veliki maheraj, upropastiti etabliranog distributera plina s postojanom dobiti.

Upropastili firmu sa 400+ zaposlenih i nikome nista. Sramota.

to je bio veliki maheraj, upropastiti etabliranog distributera plina s postojanom dobiti.

New Report

Close