Najveći hrvatski web trgovac rekao zbogom PayPalu

Autor: Bernard Ivezić , 13. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Lani je tvrtka generirala promet od 187 milijuna kuna, a idućih godine cilja porasti na 700-800 milijuna.

Ekupi, najveća internetska trgovina u jadranskoj regiji, planira konkurirati PayPalu vlastitim elektroničkim novčanikom. Članica najvećeg igrača u IT-u Hrvatskoj i regiji M SAN grupe te najveći domaći web trgovac tako se planira uključiti u veliku fintech utrku koja će započeti 13. siječnja iduće godine, kad na snagu stupi PSD2 direktiva EU. Tada će u Hrvatsku slobodno moći ući platni servisi Applea, Googlea, Facebooka, Amazona, Alibabe i eBaya, a posebno se velik interes očekuje od ponude mikrotranskacijskih usluga turistima.

Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT-a izjavio je da je cilj Ekupi ponuditi jako domaće rješenje za mikroplaćanja. U Hrvatskoj već postoji nekoliko fintech igrača koji grade tržišne pozicije, poput myPOS-a, AgentCASH-a, Abita, Trilixa i Infobipa. M SAN grupa to radi kroz tvrtku Corvus Info koja nudi uslugu CorvusPay i surađuje s Ekupi.

“Ekupi ima dobru tržišnu poziciju da ponudi vlastitu uslugu digitalnog novčanika. Zato ni ne nudi više mogućnost plaćanja preko PayPala što je prije imao, nego smo razvili dobre odnose sa svim kartičarima i jedini ponudili mogućnost plaćanja na rate preko kartica te želimo to ponuditi i drugim igračima na tržištu”, kaže Barišić. Ekupi ima više od 310.000 kupaca.

 

187 milijuna


kuna promet Ekupi
u 2016.

Mjesečno bilježi 1,8 milijuna posjetitelja i ima 750.000 pretplatnika newslettera. Lani je tvrtka generirala promet od 187 milijuna kuna, a idućih godine cilja porasti na 700-800 milijuna. Izuzmemo li banke i velike globalne trgovce, potencijalno najveći konkurent M SAN-u na lokalnom tržištu dosad je bio mStart, IT i fintech tvrtka Agrokora, koji je prvi u RH razvio neovisni sustav koji obrađuje sve platne transakcije za Konzum.

Na naše pitanje zanima li King ICT akvizicija takve tvrtke, Barišić je sa smiješkom odbacio tu mogućnost. “U Hrvatskoj se trenutačno na drugim područjima u IT-u događaju mnogo zanimljivije priče o mogućim preuzimanjima, a u slučaju mStarta i Agrokora svi zapravo budno pratimo razvoj situacije s obzirom na to da proces sanacije još traje”, kaže Barišić. Inače, Europska komisija inzistira na tome da sve članice srednom siječnja kroz PSD2 ukinu monopol banaka u platnom prometu. To neće moći spriječiti ni banke ni HNB.   

Komentari (9)
Pogledajte sve


Moje pravilo web kupovine:

Ne kupuj od onih koji na Google trazilici imaju pored linka oznaku AD. Ti moraju placati Googlu da ih podigne u trazilici jer imaju losije cijene od konkurencije.

pravila su ti neobicna i nemaju veze s nicim. Svaka pozicija se placa na google trazilici na ovaj ili onaj nacin

Moje pravilo web kupovine:

Ne kupuj od onih koji na Google trazilici imaju pored linka oznaku AD. Ti moraju placati Googlu da ih podigne u trazilici jer imaju losije cijene od konkurencije.

Tko god je imao problema sa isporukama naručene robe, lažnim accountima i prevarama, zna da Pay Pall to brzinski rješava u roku 20 dana. Pay Pall rules!

Razvijeni svijet već prihvaća kriptovalute kao način plaćanja, a naši genijalci napuštaju PayPal. Možda se uskoro vratimo i na trampu, kao u prvobitnoj zajednici.

New Report

Close