Ekonomski analitičar: Kupovati stan u ovom trenutku ne bi baš bilo preporučljivo

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2021. u 11:03
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sada je vrijeme štednje i to građani pokazuju, rekao je Novotny.

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je u Novom danu N1.

Komentirajući posljedice krize uzrokovane pandemijom, Novotny je rekao da će oporavak biti bolji i brži nego od krize koja je pogodila svijet 2008. godine. “Hrvatska ekonomija je u boljem stanju nego 2009., ali ove zemlje s kojima se često uspoređujemo, Slovenija i Slovačka, Hrvatska je 10 godina iza u restrukturiranjima svoje ekonomije. Te su zemlje odavno privukle ogromni međunarodni kapital i industrija se oporavlja”, rekao je Novotny.

Upitan je li ovo sada vrijeme za investicije, poput kupovine stana ili automobila, ili bi se trebalo ograničiti na štednju i čekanje povoljnijih prilika, Novotny je rekao da su u ovoj krizi cijene nekih proizvoda pale, pa su ih proizvođači više kupovali. “Hrana je pala, meso je jeftino, imamo dobru situaciju za kupnju svakodnevnih proizvoda, ali cijene nekretnina nisu pale”, rekao je Novotny, spomenuvši i Vladine subvencije, koje su utjecale na cijene nekretnina.

“Sada je vrijeme štednje i to građani pokazuju. Štednja je narasla u krizi, istraživanja pokazuju da štednja raste i da građani nastoje iskoristiti ovu krizu za usklađivanje svojih financija. Treba pričekati, narednih nekoliko godina su neizvjesnosti velike, a cijene visoke. Sada kupovati stanove u Zagrebu ili u, primjerice, Rijeci, ne bi baš bilo preporučljivo”, rekao je Novotny.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“davids1 0.03.2021. u 11:50O

Objava čeka odobrenje”

Sad je 16:57 i još čeka. Što bi tek da imate više od 10 komentara dnevno?

 

 

 

Objava čeka odobrenje

New Report

Close