Ekonomija usporava, recesija kuca na vrata Hrvatske

Autor: Ana Blašković , 28. studeni 2022. u 07:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ljetni optimizam i turistički euri ove godine ne mogu zakamuflirati odjeke krize

Ostvarile su se prognoze da će gospodarstvo povlačiti “ručnu kočnicu” s približavanjem kraja godine. Nakon rasta od 7,8 posto u prvom te 8,7 posto u drugom kvartalu, godišnja stopa rasta BDP-a u trećem je iznosila 5,2 posto. Premda kvartalno snažna dinamika, svakako među boljim ostvarenjima u Europi, problem je u klizanju prema dolje. Sezonski prilagođeni podaci pokazuju da je u odnosu na prethodni kvartal rast usporio 0,4% sugerirajući da ulazimo u tešku i neizvjesnu 2023.

Prolazno vrijeme ljetna tri mjeseca pokazuje na pozitivan doprinos svih sastavnica, barem kad je u pitanju domaća komponenta. Očekivano, predvode osobna potrošnja s +5,6 posto i investicije s porastom od 8 posto, dok je doprinos države bio blago pozitivnih 1,3 posto. Negativan doprinos rastu došao je samo od neto izvoza jer je uvoz s 30,5 posto porasta nadmašio izvoz s 30,5 posto, no to nije ništa neobično kada buja turistička potražnja.

Dok brojke kvartalnog rasta ocrtavaju izvrsnu sezonu, neki će primijetiti da su očekivanja realnog BDP-a bila i veća uzme li se u obzir preciznost obuhvata inflacije. Drugim riječima, ako je za pretpostaviti da je stvarni porast cijena veći od onog koji uspije uhvatiti državna statistika (s obzirom na promjene obrazaca ponašanja i potrošnje koji idu ruku pod ruku s dugotrajnim razdobljem visoke inflacije), stopa rasta BDP-a mogla je biti bolja. Ljetni optimizam i turistički euri koji ‘peglaju’ gospodarske rezultate, ove godine ne mogu zakamuflirati odjeke pada industrijske proizvodnje, maloprodaje i građevinarstva na tromjesečnoj razini. Semafor je to što nas (vjerojatno) čeka u posljednja tri ovogodišnja mjeseca, a to je još snažnije usporavanje aktivnosti. Ove godine Hrvatska će podvući crtu pod rast BDP-a od 5 do 6 posto, čak i ako zadnji kvartal bitno podbaci. Istodobno, sve je više neoborivih dokaza da inflacija izvan kontrole opasno nagriza kupovnu moć građana, sužava manevarski prostor tvrtkama da amortiziraju troškovni udar i gasi narudžbe pa recesija u idućoj godini sve izvjesnije kuca i Hrvatskoj na vrata. Čak i bez daljnje eskalacije rata u Ukrajini i energetske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close