EK priprema pomoć hrvatskom agraru, Vučković zaziva avansne isplate potpora

Autor: Marta Duić , 26. siječanj 2021. u 22:00
Marija Vučković /BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Janusz Wojciechowski naglasio iskazao je spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak sudjelovala je na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU pod portugalskim predsjedanjem.

Tom je prilikom izvijestila o potresima te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata.

Nakon što je navela negativne utjecaje potresa na ruralnu zajednicu, poljoprivredne aktivnosti i drvni sektor te ostale probleme poput uništene infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe ministrica je istaknula da su osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora.

Stručna podrška

“Iako sam zahvalna na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti, zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru, smatramo da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)˝, objašnjava Vučković.

Te se mjere posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšana isplata predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima. Ministrica je zatražila i razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta.

“Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada – i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja”, ističe Vučković.

Janusz Wojciechowski, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, naglasio je kako EK već razmatra kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Necarinske barijere

Na video sastanku portugalsko je predsjedništvo predstavilo prioritete + predsjedanja među kojima se ističe namjera postizanja političkog dogovora o reformi ZPP u svibnju što je ministrica Vučković podržala te ponovila ključne prioritete za Hrvatsku.

Prioriteti koje je navela su maksimalno pojednostavljenje pravila, posebice za male poljoprivrednike, veća uloga država članica u definiranju mjera, nastavak proizvodno vezanih plaćanja, uvažavanje specifičnih potreba država članica te unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta.

Na sastanku su razmijenjene informacije o stanju međunarodne trgovine u sektoru, a skrenuta je pažnja i na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska te je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode agrarara.

Komentirajte prvi

New Report

Close