EK pokreće istragu o kupnji Cemexa Hrvatska

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2016. u 22:00
Cemex vlasnik triju tvornica cementa u Splitu/ Miranda Cikotić/PIXSELL

Bruxelles je ‘preliminarno zabrinut’ da bi preuzimanje Cemexa Hrvatska moglo rezultirati jačanjem pozicije Cemexa Hrvatska u Dalmaciji i rastom cijena sivog cementa.

Preuzimanje Cemexa Hrvatska pod okrilje Heidelberg Cementa i Schwenka našlo se pod povećalom Bruxellesa; zabrinuta da bi transakcija mogla narušiti tržišnu utakmicu na domaćem tržištu sivog cementa, Europska komisija pokreće detaljnu istragu. "Tržišno natjecanje potrebno je u svim sektorima, pa i u građevinskom. Cement je ključan dio tog sektora te moramo biti sigurni da konsolidacija neće prouzročiti povećanje cijena za građevinska poduzeća te u konačnici i za potrošače", rekla je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Unatoč tome što je pokrenuta, istragom se ne prejudicira ishod postupka, napominju u EK. Namjera HeidelbergCementa i Schwenka je preko zajedničke tvrtke DDC steći imovinu u Hrvatskoj i Mađarskoj koja je trenutačno u vlasništvu Cemexa. Početnom istragom ustanovljeno je da bi spajanjem Cemexa Hrvatska, najvećeg lokalnog proizvođača, i DDC-a, najvećeg uvoznika s tvornicom u Kaknju u BiH, s regionalnog tržišta mogao ukloniti bitan konkurent.

Na zahtjev kompanija, Bruxelles će odlučivati samo o spajanju u Hrvatskoj, dok će o mađarskom dijelu transakcije odlučiti tamošnja agencija za tržišno natjecanje. Komisiju zabrinjava budućnost opskrbe sivim cementom Dalmaciji jer je Cemex vlasnik triju tvornica cementa u Splitu, a konkurenciju mu čini upravo uvoz DDC-a iz BiH. Navodi se da bi zbog troškova prijevoza prema Dalmaciji ostali dobavljači mogli biti samo ograničena konkurencija na novu tvrtku, kao i da domaći dobavljači Cemex Hrvatska i LafargeHolcim kontroliraju sve lučke terminale za cement.

Komisija je stoga "preliminarno zabrinuta" da bi spajanje moglo rezultirati jačanjem pozicije Cemexa Hrvatska u Dalmaciji, zbog čega prijeti rast cijena sivog cementa. Većina koncentracija ne uzrokuje probleme za tržišno natjecanje te ih se dopušta po rutinskoj provjeri, unutar 25 radnih dana tijekom kojih se odlučuje o odobrenju ili pokretanju istrage. Kupnja Cemexa prijavljena je 5. rujna, a Komisija će odluku donijeti u roku tri mjeseca, do 23. veljače 2017. Do zaključenja broja od Cemexove centrale nismo dobili komentar istrage. 

Komentirajte prvi

New Report

Close