EK odobrio 202 mil. € potpore za turizam i sport

Autor: Jadranka Dozan , 12. siječanj 2021. u 22:00
Dodjeljivat će se kao jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja/IGOR KRALJ/PIXSELL

Glavna svrha je da se tim poduzetnicima omogući i/li olakša pristup likvidnosti s ciljem očuvanja kontinuiteta aktivnosti.

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 202 milijuna eura ili više od 1,5 mlrd. kuna težak program državnih potpora za poduzeća u resoru turizma i sporta, naglašeno pogođena pandemijom koronavirusa.

Glavna svrha je da se tim poduzetnicima omogući i/li olakša pristup likvidnosti s ciljem očuvanja kontinuiteta aktivnosti.

Odobrenje se temelji na Privremenom okviru za državne potpore u EU, potpora nije limitirana veličinom poduzetnika, a obuhvaća povezane djelatnosti poput iznajmljivanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića.

Dodjeljivat će se u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja ili kroz subvencioniranje kamata za nove zajmove. Po poduzetniku će u oba slučaja iznositi do 800.000 eura.

Kod jamstava za nove zajmove rok dospijeća je najviše šest godina, dok je pokriće jamstva ograničeno na 90% glavnice zajma odnosno na 35% ako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka.

Predviđene su i “adekvatne zaštitne mjere” kako bi banke ili druge financijske institucije potporu doista usmjerile prema onima kojima je potrebna.

Odobrenje potpora očekuje se najkasnije do 30. lipnja, i to tvrtkama koje se na kraju 2019. nisu smatrale poduzetnicima u teškoćama, uz iznimku mikro- i malih poduzeća za koje to nije uvjet

Komentirajte prvi

New Report

Close