EIB odobrio Danieliju 122,5 milijuna eura za sisačku željezaru

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2022. u 22:00
Financiranje EIB-a pomoći će grupaciji Danieli da postigne klimatsku neutralnost do 2050., pridonoseći razvoju inovativnih tehnologija za proizvodnju čelika/PD

Financiranje EIB-a pomoći će grupaciji Danieli da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam od 350 milijuna eura talijanskoj grupaciji Danieli, korporaciji za gradnju pogona za proizvodnju čelika, od čega je 227,5 milijuna eura namijenjeno pogonima u Italiji, a 122,5 milijuna eura pogonima u Sisku. Procjenjuje se da će tijekom provedbe projekta biti otvoreno 250 radnih mjesta.

Naime, 65 posto ukupnog iznosa ili 227,5 milijuna eura bit će dodijeljeno Danielijevim talijanskim pogonima u pokrajini Udine, dok će preostalih 35 posto odnosno 122,5 milijuna eura ići pogonima u Sisku, navodi se u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju.

Financiranje EIB-a pomoći će grupaciji Danieli da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine, pridonoseći razvoju inovativnih tehnologija za proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći i minimlinova.

Projekt također ima za cilj poticati prijelaz na kružno gospodarstvo ponovnom upotrebom nusproizvoda i povećanjem uporabe drugih metala iz otpada, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, kako je u travnju pisao Poslovni dnevnik, Danieli je odlučio u sisačku željezaru uložiti čak 200 milijuna eura u gradnju nove valjaonice željeza. Iz talijanske kompanije je najavljeno da je riječ o o velikom i revolucionarnom projektu, svojevrsnoj prekretnici u proizvodnji čelika, koji će uz tehnološki iskorak imati velik značaj u kontekstu energetske tranzicije.

Nova tehnologija taljenja čelika ‘Danieli Digital Melter’ trebala bi omogućiti izravnu uporabu obnovljivih izvora energije, a prema najavama, umjesto konvencionalne električne peći koristit će se solarna energija, postavljanjem 160 tisuća četvornih metara solarnih panela.

Komentirajte prvi

New Report

Close