EIB i privatnicima i HBOR-u daje milijune, šalje i savjetnike

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2018. u 22:00
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Potpisani prvi ugovori s bankom koja je lani isplatila 729 milijuna eura.

S tri velika ugovora Europska investicijska banka (EIB) otpočela je aktivnosti u Hrvatskoj u 2018. Jučer je u Zagrebu s Valamarom sklopljen prvi direktan kredit privatnoj kompaniji uz jamstvo tzv. Junckerovog plana, s HBOR-om je potpisan ugovor o kreditu od 15 milijuna eura za ulaganja u projekte očuvanja bio raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama, a s Ministarstvom regionalnog razvoja ugovor o pružanju savjetodavnih usluga hrvatskim javnim i privatnim tvrtkama s ciljem identificiranja i pripreme investicijskih projekata. Ugovor s Valamarom vrijedan je 16 milijuna eura, a omogućit će dovršetak Girandella Resorta u Rapcu, čije se otvaranje planira u travnju. Ovaj je kredit dopuna posrednom zajmu u od 44 milijuna eura, kojeg je Valamaru ugovorio s HBOR-om prije godinu dana, a potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen jučer je pohvalio Valamar za pametnu odluku i prijavu za financiranje.

“Kredit ima jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), što je EIB-u omogućilo da kreditira manje poduzeće nego što to inače čini”, dodao je, pozivajući i druge hrvatske tvrtke da se obrate EIB-u i provjere kako EFSU može podržati njihov razvoj.

Što se tiče aranžmana s HBOR-om, kredit će biti popraćen tehničkom podrškom kako bi se banka podržala u identifikaciji i promoviranju adekvatnih investicijskih prilika u poslovnoj i javnoj sferi u ovom strateški važnom području s ciljem poticanja tzv. zelene infrastrukture.

Sporazum EIB-a i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU trebao bi rezultirati poboljšanjem procesa vezanih uz planiranje i realizaciju investicija iz EU fondova. Suradnju je iniciralo Ministarstvo, a savjetovanje je dogovoreno na razdoblje od godinu dana i bit će u cijelosti financirano od EIB-a. Ministrica Gabrijela Žalac istaknula je kako je tek nedavno uspostavljen i definiran sustav strateškog planiranja u Hrvatskoj, te će savjetodavna suradnja s EIB-om i tehnička pomoć u okviru Europskog savjetodavnog centra za ulaganja pridonijeti uspostavi sustava definiranja strateški važnih projekata. EIB bi trebao osigurati konzultante koji će surađivati s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a ono sa svim ostalim ministarstvima istražujući i interes za projektima, čime će se unaprijediti sustav planiranja, što je posebno važno u okviru priprema za novo financijsko razdoblje.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco novim projektima najavio je nastavak intenziviranja aktivnosti u Hrvatskoj, nakon što je u 2017. dosegnuta najviša razina od ulaska u EU. Isplate su tako dosegle 729 milijuna eura i bile su 28 posto više nego u 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close