EIB će intenzivirati potporu ‘zelenim’ projektima u Hrvatskoj

Autor: Lucija Špiljak , 28. siječanj 2021. u 22:00
Dario Scannapieco/IGOR KRALJ/PIXSELL

EIB kao klimatska banka EU namjerava do kraja ovog desetljeća pokrenuti trilijun eura za ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena diljem EU.

U Zagrebu i Luksemburgu u četvrtak je potpisan Memorandum o suradnji Grupe Europske investicijske banke (EIB) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske (MINGO), koji otvara vrata za aktivniju potporu EIB Grupe u procesu razvitka projekata i privlačenja sredstava iz većeg broja fondova i financijskih inicijativa Europske unije, s naglaskom na područje energetike, borbu protiv klimatskih promjena i gospodarske održivosti.

Nadovezuje se to i na provedbu projekata iz Nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH, što će dati poticaj bržem razvoju hrvatskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa i razornih potresa.

Memorandum su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, u prisustvu Ogniana Zlateva, voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

“Naša će suradnja pomoći Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje nude različiti programi, fondovi i inicijative EU-a, te privući nova ulaganja u projekte koji su ključni za Hrvatsku”, istaknuo je Scannapieco.

Ćorić je rekao da Hrvatska podržava projekt smanjenja i uklanjanja ugljičnog dioksida u EU, te da to vide kao priliku za razvoj hrvatskog gospodarstva.

“Naš cilj prijelaza na obnovljive energije do 2030. je ambiciozan, ali dostižan. Također, imamo puno novih ‘zelenih’ projekata koji će pomoći dekarbonizirati naše gospodarstvo, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi tih projekata”, istaknuo je Ćorić.

Zlatev iz EK-a smatra da će ova suradnja pomoći Hrvatskoj u potpunosti iskoristiti Zeleni plan Europske Komisije, te uspješno provesti svoje ambiciozne planove u područjima energetike i borbe protiv klimatskih promjena, u skladu s ciljem EU-a do 2050. godine i postizanja ugljične neutralnosti njenog gospodarstva.

EIB kao klimatska banka EU namjerava do kraja ovog desetljeća pokrenuti trilijun eura za ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena diljem EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close