EI Hrvoje Požar među savjetnicima Europske komisije

Autor: Ante Pavić , 06. srpanj 2014. u 22:00
Goran Granić, ravnatelj EI Hrvoje Požar/P. Glebov/PIXSELL

Potrošnju iz 2008. dosegnut ćemo ponovno oko 2019. godine, predviđa Goran Granić.

Postali smo jedan od savjetnika Europske komisije za energetska pitanja, pohvalio se Goran Granić, ravnatelj Energetskoga instituta Hrvoje Požar, povodom proslave 20 godina osnutka te institucije.

Objasnio je kako Institut savjetuje Komisiju zajedno s još 11 institucija kojima izvršno tijelo Europske unije šalje pitanja iz pojedinih područja zajedničke energetske politike. A ona je, kaže Granić, u sve većem raskoraku. "EU je sa svojom vizijom energetske budućnosti u raskoraku s alatima i mjerama koje su joj na raspolaganju. Taj se jaz samo povećava", istakao je, dodajući da je cijela EU, kao i Hrvatska, u energetskoj tranziciji. Hrvatskoj je, kaže Granić, za izradu energetske strategije potrebna znanstvena podloga. Kad je posrijedi opasnost da Gazprom zavrne plinsku slavinu EU, Granić ističe da EU mora početi razmišljati o gradnji infrastrukture koja će omogućiti alternativne dobavne pravce. "Usto, nije ni Rusiji u interesu ući u totalni energetski rat s EU".

Granić je kazao da je za građane i kupce ulazak konkurencije na tržište opskrbe električnom energijom dobra vijest. To će, istaknuo je, prisiliti i HEP da izađe na inozemna tržišta i tamo pokuša nadomjestiti gubitak dijela tržišta što ga je uzela konkurencija. Problem je, međutim, što u cijeloj EU, pa tako i Hrvatskoj, potrošnja električne energije pada već četvrtu godinu zaredom, što destimulira ulaganje u nove elektrane. "Potrošnju iz 2008. dosegnut ćemo ponovno oko 2019. godine", predviđa Granić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close