EFSE ulazi u Hrvatsku, Zabi stiže 20 milijuna eura za male poduzetnike

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2012. u 11:29
Foto: Marko Prpić/ PIXSELL

Europski fond za Jugoistočnu Europu pokrenuo je KfW uz financijsku podršku Ministarstva za gospodarsku suradnju SR Njemačke te EK.

Europski fond za Jugoistočnu Europu (European Fund for Southeast Europe – EFSE) i Zagrebačka banka potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura temeljem kojeg će banka financirati lokalne mikro i male poduzetnike u različitim sektorima pojedinačnim iznosima do maksimalno 100.000 eura, priopćeno je iz Zagrebačke banke.

Europski fond za Jugoistočnu Europu pokrenula je KfW (Njemačka razvojna banka) uz financijsku podršku Ministarstva za gospodarsku suradnju SR Njemačke te Europske komisije. Kako je s udjelom od 26 posto na ukupnom tržištu kreditiranja poslovnih subjekata Zagrebačka banka ključni izvor financiranja za ovaj segment u Hrvatskoj, fond je u njoj prepoznao partnera za svoje prvo ulaganje u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, kredit EFSE-a omogućit će Zagrebačkoj banci pojačano financiranje mikro i malih poduzetnika, pogotovo kada je riječ o dugoročnim kreditima, čime će se značajno smanjiti pritisak na mikro i male poduzetnike u otplaćivanju dugova, te će im pomoći da podignu svoju konkurentnost uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

“Izuzetno smo zadovoljni prilikom za suradnju sa Zagrebačkom bankom koja je prepoznala važnost podrške mikro i malim poduzetnicima, te olakšavanja pristupa financiranju unatoč trenutačnim pokazateljima u gospodarskom i financijskom okruženju. Uvjereni smo da će pozitivan učinak ovog prvog kredita potaknuti i ostale banke da slijede njen primjer“, rekla prilikom potpisivanja Monika Beck, predsjednica EFSE-a.

"Poslovanje s mikro i malim poduzetnicima u fokusu je Zagrebačke banke, koja svoju kreditnu ponudu nastoji maksimalno prilagoditi njihovim potrebama. Stoga želimo naglasiti kako će nam Ugovor o kreditu s EFSE-om omogućiti proširenje programa kreditiranja namijenjenih upravo njima. Naš je cilj pomoći malim i mikro poduzetnicima kako bi i u nepovoljnim ekonomskim prilikama mogli ne samo održati svoje poslovanje nego i ulagati u rast", izjavio je Nino Nikolić-Malora, direktor Poslovne strategije i proizvoda financiranja Zagrebačke banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close