‘Educiramo i osvještavamo kako bi brže pronašli put u održivo društvo’

Autor: Darko Bičak , 30. ožujak 2022. u 16:26
Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica tvrtke Media Val/T. Miletić/PIXSELL

Media Val, agencija za komunikacijski menadžment, pokrenula inicijativu Future Perfect Business.

Europska unija, potaknuta zaključcima Pariškog klimatskog sporazuma, donijela je vrlo ambiciozni Zeleni plan koji pred tvrtke stavlja iznimna očekivanja po pitanju ulaganja i prilagodbe na zeleno, niskougljično gospodarstvo.

Nedavno usvojen Glasgowski klimatski pakt dodatno uvjetuje ubrzanje u svrhu daljnje zaštite našeg planeta, pa tako od 200 država potpisnica zahtijeva i očekuje revolucionarnu promjenu paradigme – iz neograničenog rasta u održivi razvoj.

Ako žele biti ukorak s europskim konkurentima, hrvatske tvrtke neće moći ostvariti sve ove visoke zahtjeve bez edukacije, konstruktivnog dijaloga sa svim ključnih dionicima te bez pomoći iz EU fondova i drugih izvora financiranja.

Svi za istim stolom
To je glavni razlog što je Media Val, specijalizirana agencija za komunikacijski menadžment i savjetovanje, pokrenula inicijativu Future Perfect Business. Kako nam kaže Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica Media Vala, inicijativa je pokrenuta s primarnim ciljem educiranja, informiranja, osvještavanja i umrežavanja poslovne zajednice, ali i svih zainteresiranih pojedinaca, kako bi se zadovoljili postavljeni okolišni kriteriji te zajedničkim snagama pronašao put za dugoročno konkurentno i održivo društvo.

“Inicijativom okupljamo za zajednički stol sve: poslovnu zajednicu, predstavnike Vlade, regionalne i lokalne samouprave, sve političke opcije, neprofitne organizacije i širu javnost.

Ako dijelimo znanje, prakse, ideje i projekte, značajno brže ćemo podići razinu društvene i osobne odgovornosti te pomoći kompanijama uvesti nove modele rada i upravljanja kako bi im se osigurao održivi budući razvoj”, navodi Išek Međugorac.

Dodaje da je uloga komunikacijskih stručnjaka u današnjem nikad kompleksnijem svijetu punom nestabilnosti i neizvjesnosti razumjeti promjene koje dolaze i usmjeravati donositelje odluka da te promjene prepoznaju, prihvate i prema njima prilagode svoje poslovanje.

Činjenica je da se sve više mijenja paradigma neoliberalnog društva i ekonomije, o čemu govore brojni filozofi, ali i Svjetski ekonomski forum, pa se postavlja pitanje razumiju li to naši menadžeri.

Zajednica ispred profita
Nina Išek Međugorac smatra da je održivo poslovanje uz jasnu, artikuliranu ulogu u društvu te podjelu profita s lokalnom zajednicom već dulje vrijeme mantra poslovne elite. Kompanije koje svoje poslovanje ne usklade s društveno odgovornim ponašanjem – ESG kriterijima (environmental, social, governmental), navodi, nemaju budućnost.

Dodaje da je toga danas svjesno čak 70 posto građana Hrvatske koji traži od kompanija da ispred profita i rasta pojedinca stavljaju dobrobit zajednice. Postavlja se i pitanje kako uopće ispravno komunicirati ESG standarde poslovnoj zajednici, a da pritom poslodavci ne shvate ESG kao namet ili prijetnju opstanku svoga poslovanja.

U Media Valu smatraju da se ESG kriterije, posebice zaštitu okoliša, počelo smatrati novim okolnostima, iako već desetljećima planet trpi štetu od našeg prevelikog eksploatiranja svih prirodnih resursa.

“Investitori su postali pozitivni inicijatori ove promjene, a nastavno na njih i vlade i velike financijske institucije. Istraživanja jasno ukazuju da kompanije koje poštuju ESG standarde dugoročno imaju bolje financijske pokazatelje uz nižu razinu rizika poslovanja, a i naši građani su spremni podržati gospodarstvo kupnjom adekvatnih lokalno proizvedenih proizvoda i sirovina”, navodi Išek Međugorac.

Zaključuje da je transparentnost ključna vrijednost na koju se klade u komunikaciji jer održive poslovne politike na toj vrijednosti počivaju i grade sustav povjerenja prema svim ključnim dionicima društva.

Uz ESG kriterije do održivog gospodarstva - Future Perfect Business

S ciljem otvaranja šire rasprave na temu podizanja svijesti o održivosti gospodarstva i društva te implementacije nove EU regulative usmjerene zaštiti okoliša, Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), Media Val i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), u okviru inicijative Future Perfect Business i uz pokroviteljstvo Europske komisije, 4. travnja 2022. godine organiziraju prvu sveobuhvatnu konferenciju na temu ESG-a:

„Uz ESG kriterije do održivog gospodarstva - Future Perfect Business” koja će biti održana s početkom u 9:30 sati u Velikoj dvorani HUP-a, Radnička cesta 37a u Zagrebu. Svoj dolazak na konferenciju potvrdio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić, a uzvanicima će se, između ostalih, obratiti i Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA), Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, Gabriele Giudice, zamjenik direktora u Glavnoj upravi za gospodarske i financijske poslove Europske komisije, Carmen-Daniela Micu, predsjednica IASE (Međunarodna udruga za održivo gospodarstvo), Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e i Stephanie E. Trpkov, konzultantica pri Svjetskoj banci.

'Pariškim sporazumom utvrđeni su ciljevi smanjenja emisija CO2 s čime je zacrtan prelazak na niskougljično održivo gospodarstvo za cijeli svijet te su ojačani kapaciteti država da se bore s posljedicama klimatskih promjena. Edukacije na globalnoj i nacionalnoj razini svakako su jedan od alata koji će u tome pomoći. Instrument za prelazak na održivo gospodarstvo su tzv. ESG kriteriji, čije uvođenje uskoro postaje obvezujuće za korporacije i njihove menadžere.

Upravo će integriranje tih ESG kriterija doprinijeti transparentnom i etičnom poslovanju u najširem smislu i u svim segmentima poslovanja kompanije. Poduzeća koja prepoznaju ovaj trenutak, suoče se s izazovima te krenu s provođenjem potrebnih procesa za ostvarivanje ESG ciljeva, poslovat će uz veći povrat ulaganja te bolji pristup jeftinijim izvorima financiranja od onih kompanija koje nastavljaju s politikom upravljanja svojim resursima na tradicionalan način', izjavila je Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA).

'Zelena tranzicija i izgradnja održivog gospodarstva više nemaju alternativu. Svjedoci smo sve većim ekonomskim, socijalnim i ekološkim izazovima kojima moramo aktivno upravljati radi osiguravanja prosperiteta našoj i budućim generacijama. HUP je kroz GSV aktivno uključen u kreiranje zakonodavnih i regulatornih okvira koji se tiču energetske učinkovitosti, društvene odgovornosti i novih izvora financiranja na razini EU. Našim članicama osiguravamo sustavno edukaciju i savjetovanje jer smo uvjereni kako su ESG kriteriji osnova za ostvarivanje veće dodane vrijednosti, kvalitetnijih radnih mjesta i konkurentnosti na tržištu ne samo Europe, već i cijeloga svijeta. Kao partner inicijative Future Perfect Business HUP će nastaviti pružati podršku zainteresiranima u prelasku na nove oblike poslovanja koji mogu osigurati kvalitetniji život našim zaposlenicima i sugrađanima', izjavio je Mihael Furjan, predsjednik HUP-a.

Na konferenciji će biti održane dvije panel rasprave: na prvoj će se okupljenima obratiti predstavnici uspješnih kompanija koji će odgovoriti na pitanja o tome koliko je poslovna zajednica spremna za implementaciju ciljeva održivosti i okolišnih, socijalnih i upravljačkih kriterija (ESG) te kako se nose s nefinancijskim izvještavanjem u okviru svojeg poslovanja, dok će druga rasprava okupiti stručnjake iz područja financija iz renomiranih domaćih i svjetskih institucija.

'Svjedočimo promjeni paradigme – iz neograničenog rasta prema održivom razvoju, čemu su pridonijeli mnogi faktori – klimatske promjene, ekspanzija proizvodnje i potrošnje, tehnološki napredak i ubrzan rast. Naša uloga više nije samo u tome da osiguramo vidljivost i relevantno komuniciranje pojedinih tema u javnosti, već i da za zajedničkim stolom okupimo sve dionike, poslovne i lokalne zajednice, sve političke opcije i organizacije, kako bi se dugoročno podigla svijest o održivom društvu i novom, drugačijem načinu poslovanja i upravljanja. Upravo iz tog razloga pokrenuli smo inicijativu Future Perfect Business kao krovnu platformu za međusobnu suradnju na pitanjima održivosti i društvene odgovornosti', poručila je Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica agencije Media Val.

Na konferenciji će premijerno biti najavljene i prve sveobuhvatne ESG edukacije za poduzetnike, namijenjene svim tvrtkama koje se pripremaju na novo financijsko i izvještajno razdoblje. Konferenciju je moguće pratiti online putem HUP YouTube kanala.

Komentirajte prvi

New Report

Close