Educirali smo ljude, ali još nam nedostaju centri

Autor: Marija Crnjak , 29. siječanj 2017. u 22:00
Za razvoj ozbiljnog kongresnog turizma još uvijek nedostaju kongresni centri u gradovima kao što su Zagreb ili Dubrovnik/FOTOLIA

Certifikate Udruge je podržalo svjetsko udruženje za poslovne skupove Convention Industry Council (CIC).

Hrvatska je u zadnjih godinu dana dobila ukupno 58 certificiranih profesionalaca u kongresnom turizmu, koji su završili edukaciju u organizaciji Udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT).

Ovih dana druga generacija od 19 polaznika stekla je naziv CCMEP (Certified Croatian Meetings & Events Professional). Titula im je donijela i osam bodova od strane svjetskog udruženja  Convention Industry Council (CIC), što  je dobro polazište za daljnju edukaciju i stjecanje globalnih certifikata. "U kongresnom turizmu u svijetu uobičajeno je certificiranje koje povećava konkurentnost, a korisnicima daje dodatna jamstva da će dobiti kvalitetnu uslugu po pravilima struke. U Hrvatskoj još nemamo profesionalce koji imaju certifikat CIC-a, što i nije lako dobiti, no potrudili smo se svojim članovima osigurati naš program certificiranja čiju je vrijednost prepoznao i CIC", pojašnjava Ranko Filipović, potpredsjednik Udruge HUPKT.

 Polaznici programa certificiranja već dvije ili više godina rade u kongresnom turizmu, u agencijama, hotelima, turističkim zajednicama.  Filipović ističe kako Udruga osim navedenih certifikata kontinuirano provodi edukacije za svojih 149 članova, ali i ostale zainteresirane polaznike koji rade ili žele raditi u kongresnom turizmu.

"U zadnjih nekoliko godina Hrvatska je dobila značajan broj educiranih stručnjaka koji svojim znanjem mogu razvijati ovaj segment turizma. To će dodatno ojačati poziciju Hrvatske kao destinacije za održavanje poslovnih skupova. Ujedno smo postigli još jedan važan cilj, a to je umrežavanje profesionalaca koji nakon naših seminara ostaju u kontaktu, zajednički razvijaju nove proizvode, nastupaju na tržištu. Ljude imamo, ali nam za razvoj ozbiljnog kongresnog turizma još uvijek nedostaju kongresni centri u gradovima kao što su Zagreb ili Dubrovnik", ističe Filipović.  Pozdravlja najave izrade studije izvodljivosti za izgradnju kongresnog centra u Dubrovniku, te najave ministra turizma Garija Cappellia za otvaranje Kongresnog ureda pri Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close