EcoCortec iz Belog Manastira investira u nove pogone

Autor: Darko Bičak , 13. siječanj 2021. u 22:00
Tvornica iz Belog Manastira gradi pogon od 2000 četvornih metara/PD

Nova tvornica radit će aditiv za zaštitu od korozije, ali će također imat i biti pogon za recikliranje.

Tvrtka za proizvodnju ekoloških polimera i folija EcoCortec iz Belog Manastira, inače poznatija po svojem vlasniku nekadašnjem političaru i kandidatu za predsjednika Republike Hrvatske Borisu Mikšiću, kreće u novu investiciju u novu tvornicu.

Kako pojašnjavaju u EcoCortecu, radi se o pogonu od 2000 četvornih metara, također u Belom Manastiru, a koji će biti podijeljen na dvije proizvodne linije.

U jednoj će se proizvoditi Cortecov patentirani VpCI® aditiv za zaštitu od korozije što će doprinijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca dok će u drugoj hali biti pogon za recikliranje.

U novoj tvornici planiraju zapošljavanje 15-ak novih zaposlenika. Radovi na novom objektu će započeti tijekom ove godine, a radi se o investiciji od više od pet milijuna eura.

Tri faze širenja

Kako nam pojašnjava Ana Juraga Oluić iz EcoCorteca, tijekom 15 godina rada tvornica je imala je tri faze širenja. Tako je 2018. otvorena još jedna tvornica antikorozivnih folija u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 28 milijuna kuna, od čega su 35 posto sredstva europskih fondova.

“S obzirom na to da je EcoCortec specijaliziran za ekološke proizvode za pakiranje pokrenuta je i proizvodnja kemijskih proizvoda za zaštitu od korozije u Splitu pod licencom korporacije u Mikšićevom vlasništvu, Cortec Corporation USA. Cilj je da se isporuke i dostupnost što više skrate i približe EU tržištu te će zbog toga naredne godine biti izgrađena nova tvornice za obradu polimera”, kaže Jurega Oluić.

20

posto rasta bilježe u zadnjem kvartalu 2020. godine

Iz ove tvrtke pojašnjavaju da im pandemija koronavirusa nije utjecala na uspješno poslovanje. Dijana Zrinski generalni menadžer EcoCorteca naglašava da je zadnje tromjesečje 2020. tvrtka bilježila rast od 20 posto, usporedivši s istim razdobljem godine prije.

“Tijekom listopada 2020. imali smo rekordan rast prodaje od početaka 2005. Burne promjene na tržištu su nam signalizirale da bolje organiziramo unutarnje procese i posložimo prioritete”, kaže Zrinski.

Dodaje da trenutno u svijetu postoji velika potreba za konzervacijom naftnih postrojenja koja su van funkcije zbog niske cijene nafte. Antikorozivne folije koje tvornica proizvodi koriste se u sustavu prezervacije velikih naftnih postrojenja. EcoCortecovi proizvodi koriste se i za zaštitu drugih sustava koji su u mirovanju zbog pandemije kao i za zrakoplovnu i automobilsku industriju.

“Naši najveći prioriteti su kvaliteta naših proizvoda i naši zaposlenici kojih je sve više. EcoCortec danas naime broji 55 zaposlenika a tijekom listopada se broj zaposlenika povećao za 20 posto”, naglašava generalna menadžerica ove tvrtke.

Izvoz diljem svijeta

Kao i ostali proizvođači građevinskom materijala, ali i svi ostali, niti u EcoCortecu nisu ostali imuni na tragediju koju je prouzročio potres na području Petrinje i Gline te su i oni, upravo jučer donirali 20.000 m2 građevinske folije gradu Glini. Folija će biti primijenjena za pravovremenu sanaciju krovova i dimnjaka na oštećenim građevinskim objektima.

Kako pojašnjavaju, sve EcoCortecove folije, proizvedene patentiranom tehnologijom, imaju i UV zaštitu kako bi se znatno produžilo njihovo trajanje unatoč raznim nepovoljnim vremenskim uvjetima koji se mijenjanju kroz godišnja doba. EcoCortec gotovo cijeli svoj asortiman izvozi diljem svijeta te su odličan primjer hrvatskog proizvoda koji se pozicionirao na globalnom tržištu.

Tvornica snabdijeva sa svojim patentiranim proizvodima najveće automobilske proizvođače: Mercedes, Volvo, Ford, Toyotu i druge važne sustave kao što su Bosch, IBM, General Electric, Caterpillar, Rolls Royce grupa, Ruske željeznice, Končar, MORH, ExxonMobil, Airbus i druge.

Tvornica je sudjelovala u brojnim projektima financiranih iz EU fondova kao sto je nedavno završeni projekt Biocompack vrijedan 1,95 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close