EBRD: Ulaganjima oslobodite poljoprivredne potencijale regije

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2012. u 10:59
PXL

Zaključci s Treće međunarodne konferencije o prehrambenoj industriji

Održavanjem Treće međunarodne konferencije o prehrambenoj industriji – 3rd FMCG&Retail Arena 2012 – 16. i 17. listopada u Beogradu, nakon prve dvije održane u Zagrebu, jasno je podcrtano značenje i utjecaj regije na današnje poslovanje.

EBRD je kao najveći pojedinačni investitor u Jugoistočnoj Europi sa svojim partnerom Infoarena Grupom okupio s jedne strane glavne igrače prehrambene industrije regije (Victoria Grupa, MK Grupa, Delata Agrar, Nektar,…. iz Srbije; Agrokor Grupa, Atlantic Grupa i Podravka iz Hrvatske; Studen&Co iz Austrije; CHS i Monsanto iz SAD-a; Axereal iz Francuske…) i ugledne financijske institucije u poljoprivrednom sektoru, kao što su VTB Capital, Credit Agricole, IFC i BNP Paribas, te s druge strane javni sektor.

Glavne teme o kojima su sudionici razgovarali bile su sigurnost hrane i ulaganja u proizvodnju hrane, potencijal regije i što je potrebno za otključavanje tog potencijala, sinergija s uvozom hrane iz nove EBRD regije Sjeverne Afrike, iskustva i ključni čimbenici uspjeha u prevladavanju dugotrajne ekonomske krize, utjecaj proširenja EU i regionalne integracije te uloga svih zainteresiranih strana, uključujući EBRD, u vođenju tranzicijskih procesa u regiji tijekom idućih godina.

Poruka javnom sektoru, financijerima i investitorima jest da je potreban zajednički angažman kako bi se stvorili uvjeti za oslobađanje poljoprivrednih potencijala regije kroz ulaganja u infrastrukturu (logistički centri i moderni silosi, u čemu je Mađarska ispred Srbije i Hrvatske), prijevoz (osobito čišćenje Dunava kao prometnog pravca s lučkom nadogradnjom) i poljoprivrednu opremu.

Za realizaciju ulaganja u regiju potrebni su pozitivan zakonodavni okvir koji omogućuje konsolidaciju rascjepkanog zemljišta (primjeren zakon o zakupu poljoprivrednog zemljišta, kao što je nedavno učinjeno u Rumunjskoj), pokretanje regionalne robne burze kako bi se olakšalo određivanje referentnih cijena i potaknula regionalna trgovina poljoprivrednim proizvodima te promocija novih financijskih instrumenata (osiguranje od vremenskih nepogoda, posliježetveno financiranje na bazi robnih zapisa izdanih od licenciranih skladišta, razvoj predsjetvenog financiranja korištenjem budućih usjeva kao kolaterala i slično).

Učinkovitija raspodjela resursa s kojima raspolažu ekonomije regije, uključujući slobodne proizvodne kapacitete i zemljišta, daljnja regionalna integracija, kontinurani proces proširenja EU na Zapadni Balkan i konkretne koristi učlanjenja u EU za zemlje regije ostat će ključni stupovi za poboljšanje konkurentnosti u regionalnom gospodarstvu te poboljšanje trgovinske bilance sa svijetom. Ispunjenje tih uvjeta dovest će do obnove srednje klase kao ključnog stupa stabilnosti i napretka, pri čemu EBRD ima i imat će ključnu ulogu.

Ulaganje u obrazovanje, bolja povezanost i suradnja visokog obrazovanja i potreba gospodarstva te promicanje najviših standarda u korporativnom upravljanju kroz vodeće lokalne tvrtke u regiji predstavljaju elemente za privlačenje novih investicija u regiji, koja je na prvi pogled manje privlačna od nekih drugih dijelova svijeta, što dovodi do održivog uspjeha gospodarstva zapadnog Balkana.

Sudionici konferencije složni su u ocjeni da kriza nije posustala, da traje dulje nego što su mnogi očekivali i da će se zemlje regije sporije oporavljati od ostalih u Europi. Stoga su zaključili da je nužna međusobna suradnja, ali i otvorenost prema trećim zemljama.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close