EBRD osigurava 30 milijuna eura za marine Dalmacija i Borik

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. kolovoz 2014. u 15:36
Foto: Željko Mršić / Pixsell

U EBRD-u vjeruju da će taj projekt pridonijeti razvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurava 30 milijuna eura kredita za dvije marine na zadarskom području – Dalmacija i Borik, koje su u vlasništvu turskog Dogus Holdinga, izvijestili su danas iz EBRD-a.

Kredit će biti sindiciran s 10 milijuna eura koje je osigurao EBRD i 20 milijuna eura koje su osigurali Privredna banka Zagreb i Erste & Steiermärkische Bank (svaka po 10 milijuna eura), stoji u priopćenju EBRD-a.

Turska Dogus Grupa marine Dalmacija i Borik je preuzela 2012. te čine, kako ističu iz EBRD-a, dio njihovih ambicioznih planova razvoja. Pri tom za marinu Dalmaciju u Sukošanu navode da je najveća na Jadranu s 1.141 vezova, dok je marina Borik mala 'butik' marina u zapadnom dijelu Zadra.

U EBRD-u vjeruju da će taj projekt pridonijeti razvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj koji ima veliki potencijal, ali mu treba podrška, kao i da će Dogus Grupa, koja ima veliko iskustvo u upravljanju marinama, u sklopu tog projekta osigurati programe obuke te zapošljavanje mladih ljudi.

EBRD, kako ističe direktorica za nekretnine i turizam Claudia Pendred, podržava razvoj turističke infrastrukture u Hrvatskoj jer je turizam ključni sektor za zemlju s velikim potencijalom, a specifična znanja i iskustva te stručnost Dogusa bit će kritična u podizanju standarda na novu razinu što bi trebalo privući domaće i strane goste.

I direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić taj projekt drži vrlo važnim jer kombinira potporu turističkom sektoru, poticanje domaćeg financijskog tržišta i rješavanje problema nezaposlenosti mladih, a što su sve elementi koji pridonose povratku održivog rasta u Hrvatskoj.

Glavni izvršni direktor Dogus Grupe Hüsnü Akhan izjavio je da je ta grupa jedan od prvih turskih investitora koji vjeruju u potencijal Hrvatske te da u sklopu osam sektora kojima se bave veliku važnost pridaju turizmu, pogotovo upravljanju marinama putem D-Marin Marinas Grupe.

Najavio je da će spomenuto financiranje koristiti za obnavljanje te povećanje kvalitete objekata i usluga u dvjema marinama.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u tom projektu izrazili su i član Uprave PBZ-a Ivan Gerovac te voditeljica financiranja nekretnina u Erste banci Martina Serdarušić ističući da u svom poslovanju i inače turizmu posvećuju posebnu pažnju te da u projektu razvoja te dvije marine vide veliki potencijal.

Komentirajte prvi

New Report

Close