EBRD kreditira tri solarne elektrane Encro grupe s 10,6 mil. €

Autor: Ana Blašković , 20. studeni 2023. u 06:53
Električna energija proizvedena u tri bračke elektrane prodavat će se izravno na tržištu/PD

Projekt na Braču oslanjat će se na veleprodajno tržište i neće koristiti sheme potpore za OIE.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) financirat će s 10,6 milijuna eura izgradnju triju solarnih elektrana kapaciteta 30 MW Encro grupe u Hrvatskoj. Riječ je o prvom fotonaponskom projektu koji banka prati u zemlji, a realizirat će se u okviru programa Invest EU, osmišljenog za potporu projektima održivog gospodarstva.

EBRD će kreditirati tri kompanije posebne namjene (tzv. SPV) registrirane u Hrvatskoj za izgradnju i rad triju solarnih elektrana, sve tri iz sastava Encro grupe, jednog od lidera razvoja obnovljivih izvora energije (OIE).

Jamstvo za prvi gubitak
U priopćenju razvojne banke, koja je dosad u domaće gospodarstvo uložila 4,6 milijardi eura, ističe se da će projekt imati novu strukturu i oslanjati se na veleprodajno tržište za preuzimanje proizvedene električne energije te stoga “neće imati koristi od bilo kakvih shema potpore za obnovljive izvore energije”.

“Time će pokazati tržišnu alternativu za razvoj sektora OIE u Hrvatskoj”, ističu iz EBRD-a. Povećane rizike, koji proizlaze iz drugačije strukture financiranja, ublažit će jamstvo za prvi gubitak programa InvestEU. To je prva primjena novog programa vrijednog više od dvije milijarde eura namijenjenih projektim zelene ili kružne ekonomije u gospodarstvima EU koji će biti podržani jamstvima bloka.

Električna energija proizvedena u solarnim elektranama prodavat će se izravno na tržištu, no klijent može sklapati ugovore o kupnji električne energije u trenutku kada to želi, pojašnjavaju iz banke.

“Ponosni smo što smo na čelu promicanja inovativnog financiranja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvo EBRD-ovo financiranje potpuno komercijalnog projekta u Hrvatskoj, kao i prvi projekt u okviru InvestEU okvira za održivu tranziciju. Alternativni aranžmani preuzimanja električne energije, kao što je prikazano u ovom projektu, ključni su za povećanje obnovljivih izvora energije”, rekao je Grzegorz Zielinski, čelnik EBRD-a za energetiku u Europi.

Dobrodošao signal
Njegov kolega Mark Davis, direktor EBRD-a za srednju Europu, izrazio je zadovoljstvo partnerstvom s Encro grupom. “Sunčeva energija u Hrvatskoj je još uvijek nedovoljno razvijena u usporedbi s drugim zemljama EU, ali ima ozbiljan potencijal.

Ovo financiranje triju solarnih fotonaponskih elektrana od 10 MW, koje imaju potrebne dozvole i odobrenja te neće trebati daljnju regulatornu podršku, dobrodošao je signal drugim ulagačima da je mala solarna fotonaponska elektrana u Hrvatskoj već isplativa”, rekao je Davis u priopćenju.

Glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa Iljko Ćurić rekao je da su posebno zadovoljni činjenicom da je to “potpuno komercijalni projekt koji pokazuje inovativne načine financiranja projekata OIE”, ne samo u Hrvatskoj, već i široj regiji.

“Implementacija OIE na otoku Braču u potpunosti je usklađena s planom energetske tranzicije izrađenim u okviru inicijative Europske komisije ‘Čista energija za otoke EU’ i smanjit će energetsku ovisnost otoka o kopnu”, zaključio je Ćurić.

Komentirajte prvi

New Report

Close