EBRD izašao iz Jadranka Hotela

Autor: Marija Crnjak , 23. lipanj 2014. u 12:56
Hotel Bellevue. Press Photo

Lošinjska tvrtka Jadranka 20. lipnja sklopila je ugovor s EBRD-om o kupovini 31,64 posto udjela u društvu Jadranka hoteli.

Lošinjska tvrtka Jadranka 20. lipnja sklopila je ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvitak o kupovini 31,64 posto udjela u društvu Jadranka hoteli iz Malog Lošinja, čime Jadranka postaje 100-postotni vlasnik turističke kompanije, objavila je kompanija danas na Zagrebačkoj burzi. EBRD je u Jadranka Hotele ušao prije sedam godina, omogućivši tvrtki milijunska ulaganja u hotele i destinaciju, a izlazak iz lošinjske turističke tvrtke uslijedio je nakon što je prošle godine Jadranku preuzeo ruski investitor Beta ulaganja. Ovo je ujedno i jedna od zadnjih objava Jadranke na Burzi, jer je na nedavno održanoj Skupštini donesena odluka o delistiranju. 

U povodu potpisivanja ugovora, predsjednik Uprave Jadranke Sanjin Šolić zahvalio je EBRD-u na podršci koju su u proteklih šest godina pružili razvoju poslovanja tvrtke te dodao kako je ta banka pružila ključnu podršku u započinjanju procesa transformacije Jadranke i Lošinja u vodeću vitality destinaciju.

Kako stoji u objavi tvrtke, EBRD je ušao u suvlasništvo Jadranka hotela početkom 2008. godine, čime je započeo ciklus ulaganja (CAPEX plan), izvorno procijenjen na 80 milijuna eura, koji je obuhvaćao rekonstrukciju i podizanje kategorizacije svih šest hotela u vlasništvu Jadranke na razinu 4 i 5 zvjezdica. Do sad su realizirana ulaganja u hotele Vespera, Aurora, Punta i Bellevue. Rekonstrukcija hotela Bellevue u uvali Čikat i podizanje s tri na pet zvjezdica procijenjuje se na iznos 40 milijuna eura, a otvaranje Hotela najavljeno je za polovicu srpnja.  

Početkom 2014. vlasnik 89,14% Jadranke d.d. postala je zagrebačka tvrtka Beta Ulaganja, u vlasništvu UK Prosmvyaza, društva za upravljanje investicijskim fondovima iz Ruske Federacije, koje uz nekoliko zatvorenih i otvorenih investicijskih fondova upravlja i jednim od vodećih mirovinskih fondova u toj zemlji. Uz nastavak provedbe CAPEX plana, novi vlasnici su pružili podršku i za realizaciju projekata ulaganja u rekonstrukciju i produljenje piste Zračnog pristaništa Mali Lošinj, izgradnju marine na otoku Lošinju te izgradnju golf resorta Matalda, ukupno vrijednih preko 100 milijuna eura.  

Na nedavno održanoj Glavnoj skupštini Jadranke donesena je odluka o dokapitalizaciji, tako da će se temeljni kapital tvrtke povećati s postojećeg iznosa od 333 milijuna kuna za iznos od najmanje 152 milijuna kuna, a najviše 380 milijuna kuna. Time bi se temeljni kapital Jadranke d.d. trebao povećati na iznos između 484 i 712 milijuna kuna, te omogućiti razvoj luksuznog i cjelogodišnjeg turizma.

Idući projekt Jadranke rekonstrukcija je zračne luke Mali Lošinj. Projekt je vrijedan gotovo 30 milijuna eura, i trebao bi omogućiti bolju povezanost Lošinja s kopnom, što je za tu destinaciju uvijek predstavljalo problem. Inače, novi lošinjski aerodrom ujedno je i prvi privatni projekt koji je od Vlade dobio prolaz za Listu strateški važnih ulaganja krajem svibnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close