Ovo je novi hrvatski fenomen: Sad i kod nas funkcionira model koji koriste najrazvijenije zemlje u EU

Autor: Suzana Varošanec , 03. veljača 2020. u 08:25
Umjesto rovarenja po arhivima, samo jedan posjet bilježniku/FOTOLIA

Povezivanjem informatičkog sustava i baza podataka napokon ubrzan proces.

Ovo je novi hrvatski 'fenomen'; naime, od predaje dokumentacije javnom bilježniku do dobivenog rješenja o upisu brisanja hipoteke u gruntovnici prošao je tek jedan dan.

Komentar je to iz privatne prakse jednog pravnika koji dodaje: "Ako svi notari mogu isto e-putem upisa u zemljišne knjige, investicijski rejting i pravna sigurnost, svakako će rasti". 

Sad i kod nas funkcionira model koji za zk-upis koriste najrazvijenije zemlje u EU, navode iz Hrvatske javnobilježničke komore i ističu kako će najviše profitirati građani, jer su dobili i brži i jeftiniji postupak.

E-upis stoji 225 kuna s PDV-om, a projekt Ministarstva pravosuđa realiziran je u suradnji s Komorom povezivanjem informatičkog sustava zemljišnih knjiga (ZIS-OSS), središnjeg informatičkog sustava javnih bilježnika eNotar te računalne online aplikacije.

Svih 300-tinjak ureda uspješno je povezano pa upis u cijeloj zemlji funkcionira tako da notar unosi u sustav propisane parametre te prilaže popratne isprave, npr. ugovore o kupoprodaju ili darovanju, diobi suvlasništva i kreditu, kao i brisovno očitovanje za hipoteku ili provedbu parcelacije.

Skenira ih te isprave potpisuje e-potpisom i predaje prijedlog za e-upis. Sve to odmah postaje vidljivo u gruntovnici i na nekretninu stavlja se 'plomba' koja daje red prvenstva za sam prijedlog.

Uz očuvanje pravne sigurnosti, kažu u Komori, nastavljaju primjenjivati digitalnu tehnologiju, povezivati različite baze podataka i e-usluge s ciljem pojednostavljenja i ubrzavanja postupaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close