E-Građani: HPB probio led, idući Zaba i PBZ

Autor: Bernard Ivezić , 15. siječanj 2015. u 09:33
HPB se tehnički spojio na Nacionalni sustav identifikacije i autentifikacije (NIAS), smješten u Fini/Marko Lukunić/PIXSELL

Zagrebačka banka potvrdila je da će se spojiti na e-Građane do lipnja, a slično je najavio i PBZ.

Vlada je u srijedu povećala broj korisnika usluge e-Građani, preko koje mogu besplatno provjeriti svoju poreznu karticu, liječnika, kao i školske ocjene svoje djece, za 50 posto, na 221 tisuću.

Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je da je prva banka čiji korisnici internetskog i mobilnog bankarstva mogu preko tokena pristupati usluzi e-Građani. To znači da više ne moraju ići u Finu ili na CARNet da bi dobili pristupne podatke za najbržerastuću javnu i općenito elektroničku uslugu u Hrvatskoj. Iz HPB-a kažu da svih 75 tisuća korisnika njihova e-bankarstva sada ima pristup sustavu e-Građani. "HPB će razvijati nove mogućnosti i uvoditi rješenja koja će klijentima omogućiti pristup sve većem broju e-usluga", ističu.

 

50posto

na 221 tisuću, povećan je broj korisnika usluge e-Građani

Do početka godine država je privukla 146 tisuća korisnika usluge e-Građani. Od toga 96,1 tisuću već aktivno koristi barem jednu državnu e-uslugu. Dosad su se na taj sustav mogli prijaviti ili kao korisnici CARNeta ili preko Fine. U oba slučaja besplatno. Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku, kaže da su ušli u drugu fazu još bržeg razvoja, gdje su u projekt uključili i druge institucije od povjerenja koje već imaju značajnu korisničku bazu. Prema podacima HNB-a, od kraja 2013. u Hrvatskoj internetsko bankarstvo koristi 1,14 milijuna građana, a mobilno bankarstvo njih 431,5 tisuća. "Suradnja s HPB-om je tek početak, jer slične se najave mogu uskoro očekivati i od drugih banaka", kaže Lepri.

Zagrebačka banka, najveća u Hrvatskoj s gotovo pola milijuna korisnika internetskog i mobilnog bankarstva, potvrdila nam je da će oni istu mogućnost uvesti do lipnja. "Digitalizacija je jedan od nacionalnih prioriteta i Zaba će klijentima omogućiti pristup servisu e-Građani", poručili su iz Zabe. Sličan plan ima Privredna banka Zagreb (PBZ), dok su ostale banke suzdržanije. Tako u Hypu kažu da to razmatraju, dok u Erste banci kažu da zasad nemaju u planu ponuditi tu mogućnost svojih korisnicima. "Pratit ćemo stanje na tržištu, ali Erste banka u ovom trenutku nema namjeru uvoditi mogućnost pristupa sustavu e-Građani putem tokena i e-tokena, iako tu mogućnost ne isključujemo u budućnosti", poručuju iz Erste banke.

HPB se tehnički spojio na Nacionalni sustav identifikacije i autentifikacije (NIAS), smješten u Fini. Taj je informatički sustav jedan od osnovnih djelova usluge e-Građani i služi za provjeru identiteta korisnika koji želi pristupiti toj usluzi. U budućnosti se očekuje da će imati mnogo veće značenje jer je temelj za uvođenje digitalne osobne iskaznice i masovnu komercijalizaciju NFC plaćanja. Hrvatski telekom i Vipnet zasad su bez komentara. "Važno je naglasiti da banke nemaju pristup vašim podacima u okviru usluge e-Građani, već samo preko tokena olakšavaju korištenje te usluge, a isto će biti i s telekomima i drugim partnerima u budućnosti", zaključuje Lepri.

Komentirajte prvi

New Report

Close