Dvoznamenkasti rast prodaje automobila u veljači u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2016. u 15:30
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U veljači su u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana 1.056.902 nova automobila, 14,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Prodaja automobila u Europi ponovo je u veljači zabilježila dvoznamenkasti rast a trendu se pridružila i Hrvatska, pokazuje izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA, objavljeno u srijedu.

U veljači su u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana 1.056.902 nova automobila, 14,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Time je prodaja ponovo zabilježila dvoznamenkasti rast, nakon što je u siječnju nakratko usporila, uz stopu rasta od 'samo' 6,2 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Među vodećim je europskim tržištima najsnažniji rast prodaje zabilježen u Italiji, za čak 27,3 posto. Slijede Francuska i Španjolska s po 13 posto, a dvoznamenkasti je rast zabilježila i Njemačka, gdje je registrirano 12 posto više novih automobila nego u prošlogodišnjoj veljači.

Isti je postotni rast zabilježen i u Hrvatskoj, uz registriranih 2.440 novih automobila, pokazuju podaci udruženja. U siječnju prodaja je u Hrvatskoj na godišnjoj razini smanjena 4,7 posto.

Dvoznamenkasti rast i u prva dva mjeseca 2016.

I podaci za prva dva ovogodišnja mjeseca pokazuju dvoznamenkasti rast prodaje automobila u 27 zemalja EU, za 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i registrirana ukupno 2.118.273 nova automobila.

Sva su velika europska tržišta pridonijela uzletu, napominju u ACEA-i, a prednjači Italija s 22,6-postotnim skokom prodaje u prva dva ovogodišnja mjeseca. Dvoznamenkasti rast zabilježila je i Španjolska gdje je prodaja uvećana za 12,4 posto. Slijede francusko, njemačko i britansko tržište, gdje je prodaja porasla 8,7 odnosno 7,8 i 4,7 posto.

U Hrvatskoj je u prva dva ovogodišnja mjeseca prodano 4.711 novih automobila, 3,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close