Dvostruko skuplji projekt državnog interneta?

Autor: Tanja Ivančić , 04. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Težak put do bolje kvalitete i dosega fiksne i mobilne mreže u cijeloj RH.

Kada će Hrvatska dobiti internetsku infrastrukturu koja će omogućiti bolju kvalitetu i doseg fiksne i mobilne mreže, posebice do ruralnih i nedostupnih mjesta Lijepe naše? Zasad na to pitanje nema pravog odgovora.

Nakon prvog, neuspješnog i poništenog natječaja tijekom lipnja, natječaj za projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže ljetos je ponovljen. Na njega su se odazvale dvije tvrtke Strabag i Ericsson Nikola Tesla. No, ponude koje su dostavili dvostruko su, pa i više od toga skuplje negoli su procijenjeni iznosi za te radove, pokazalo se pri otvaranju ponuda u prvoj polovici kolovoza.

Poništenje ili visoka cijena?
Nije to bio neočekivan ishod, jer procijenjene vrijednosti postavljene su prije nekoliko godina, a od tada do danas cijene na tržištu su porasle. Ipak, sada je pitanje hoće li te ponude biti prihvaćene što bi značilo da je projekt državnog interneta dvostruko skuplji od planiranog.

101,4

milijuna eura ukupna su odobrena financijska sredstva za agregacijsku mrežu

Podsjetimo, novac za gradnju agregacijske optičke mreže, preduvjeta i za kvalitetnu pristupnu fiksnu mrežu, te onu mobilnu, takozvanog velikog državnog interneta, odobren je još 2017. godine. Dakle, kako smo već u više navrata pisali, posao izgradnje agregacijske mreže dogovoren je prije šest godina. Istoga dana kada je EU odobrila novac za gradnju Pelješkog mosta.

Ukupna odobrena financijska sredstva za agregacijsku mrežu iznose 101,4 milijuna eura, od čega je 85 posto iz fondova EU, a preostalih 15 posto treba osigurati kroz nacionalnu komponentu. Završetak projekta prema prvobitnim planovima, trebao je biti krajem 2023. godine.

S obzirom na to da se otpočetka kasni s provedbom projekta, bilo da se radi o procedurama, odlukama, odobrenjima, strategijama, te u posljednjih par godina s natječajima, sada smo došli pred objektivnu prepreku da je inflacija i kriza ‘pojela’ polovicu europskog novca predviđenog za izgradnju internetske infrastrukture.

Uoči posljednjeg natječaja iz Ministarstva su nam kazali kako razgovaraju sa svim dionicima. Slijedom poništenja prvog natječaja održani su sastanci s relevantnim dionicima projekta (OiV, JASPERS, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU) “radi utvrđivanja daljnjih koraka provedbe predmetnog projekta”. Svjesni situacije, objavili su novi natječaj, te zakazali otvaranje ponuda za 11. kolovoza.

Posljedica kašnjenja

S obzirom na to da se otpočetka kasni s provedbom projekta, došli smo pred prepreku da je inflacija i kriza ‘pojela’ polovicu EU novca predviđenog za izgradnju internetske infrastrukture.

Pritom su rekli da namjeravaju sklopiti ugovor s ponuditeljima (po grupama predmeta nabave) čija će ponuda biti ocijenjena kao prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija, a sve sukladno odluci koju će tijekom kolovoza 2023. donijeti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u pogledu utvrđivanja gornje granice prihvatljivosti iznosa vrijednosti zahvata neovisno o trenutačnoj procijenjenoj vrijednosti radova.

Ili u prijevodu, nakon otvaranja ponuda trebalo je odlučiti koja je to gornja granica prihvatljivosti iznosa zahvata i odlučiti se za izvođača radova.

Stoga smo ih i sada, nakon provedenog natječaja pitali što dalje? Hoće li natječaj možda ipak biti poništen ili će se ove posljednje pristigle ponude, premda su opet višestruko veće od procjene, zadržati te odabrati tko će gdje graditi državni internet.

Nema smanjenja obujma
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pozivaju se na odgovor Odašiljača i veza (OiV) koji je zadužen za tehničku provedbu projekta, te kažu sljedeće: “Prema informacijama OiV-a, možemo obavijestiti da je postupak javne nabave za Projektiranje i izgradnju NGN infrastrukture u fazi pregleda i ocjene pristiglih ponuda.

Po završetku postupka pregleda i ocjene ponuda te izdavanju suglasnosti OiV će donijeti odluku o odabiru ekonomske najpovoljnije ponude po pojedinoj grupi predmeta nabave” izvijestili su.

S obzirom na poskupljenje radova, i očito nedovoljno novca EU fondova za taj projekt, bilo je govora o tome da se smanji obuhvat projekta, no kako su sada kazali iz Ministarstva infrastrukture “planira se izgraditi cjelovit obuhvat zahvata NGN agregacijske infrastrukture, temeljem predmetnog postupka javne nabave, financijskim sredstvima osiguranim putem EU fondova i državnim proračunom RH”.

Komentirajte prvi

New Report

Close