Dvostruka igra poreznika: Radio u Poreznoj upravi i istodobno vodio svoj biznis pa utajio porez?!

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2019. u 15:45
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sumnjiči se da je u džep spremio više od dva milijuna kuna.

J.Č. (39) godinama je uspješno spajao državnu službu i privatni biznis, piše Slobodna Dalmacija. Radio je dugi niz godina u Poreznoj upravi u zagrebačkoj Dubravi (od nadređenih je tražio premještaj u Split), a istodobno se bavio i prodajom automobila preko svojih registriranih firmi diljem Hrvatske.

S većim ili manjim uspjehom ovaj je Dalmatinac godinama širio svoj biznis i uredno primao državnu plaću. Sve dok nije upao u probleme…

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad njim te ga prijavili Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu za više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, više kaznenih djela utaje poreza ili carine i niz kaznenih djela krivotvorenja službene isprave.

Automatski otkaz

Osnovano ga se sumnjiči da je tijekom 2017. godine kao odgovorna osoba u trgovačkom društvu "Gold Cars" d.o.o. Solin, u svojstvu direktora društva, za sebe zadržao novac od prodaje automobila i na taj način navedeno društvo oštetio za 2.109.000 tisuća kuna, a državni proračun RH za neplaćeni porez u iznosu od oko 527 tisuća kuna.

On je, kako stoji u prijavi, novac od prodaje automobila koji su bili u vlasništvu društva zadržavao za sebe te ga nije stavljao na račun društva, niti ga je proveo kroz poslovne knjige, svjestan da je time povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva.

Tako je 2017. prodao 29 vozila u vlasništvu društva privatnim fizičkim osobama za ukupno 2,6 milijuna kuna u gotovini. No, taj novac prijavljeni nikad nije položio na poslovni račun "Gold Carsa" pa nije na te prodane automobile obračunao ni platio državi iskazani PDV.

Slobodna Dalmacija je uputila službeni upit Poreznoj upravi, koja je potom vrlo brzo odgovorila:

"J.Č. bio je službenik Ministarstva financija, Porezne uprave, do 18. veljače 2019., kad mu je prestala državna služba jer je obavljao djelatnost koja je u suprotnosti s poslovima radnog mjesta na koje je bio raspoređen. Odmah nakon saznanja da imenovani obavlja djelatnost koja je u suprotnosti s poslovima radnog mjesta na koje je raspoređen, Ministarstvo financija, Porezna uprava, pokrenula je protiv imenovanog postupak zbog teške povrede službene dužnosti i nadležni službenički sud mu je izrekao kaznu prestanka državne službe", stoji u njihovom odgovoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close