Napravili su malo drugačije solare od ostalih, imaju dvostruku korist, a planiraju i novi projekt

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2023. u 12:13
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Za razliku od brojnih solarnih elektrana izgrađenih u Hrvatskoj proteklih mjeseci – u ovoj su moduli podignuti čak metar iznad tla. Pa ispod i između “solara” mirno pasu ovce.

Varaždinska županija proglasila elementarnu nepogodu zbog obilne kiše, ali i tuče koja je prošli tjedan pogodila taj kraj. Najteže je bilo na zapadu županije gdje su se aktivirala klizišta, a poplave su uništile oranice pod bučom i kukuruzom. No, tamošnjeg poduzetnika Dubravka Posavca sve to nije obeshrabrilo da privede kraju montažu svoje agrosolarne elektrane. Dubravko sunce kroti već desetak godina, počeo je sa solarima na kući, proširio ih na obližnju livadu, a sad završava jednu od većih privatnih solarnih elektrana u Hrvatskoj uz koju – mirno pasu ovce.

Tek kilometar od središta Ivanca gradi se jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj vrijedna 20 milijuna eura. Trideset tisuća modula instalirat će se na dvadesetak hektara, a proizvodit će se struja za više od pet tisuća kućanstava, piše HRT.

“Ovo zapušteno zemljište koje je bilo mi ćemo staviti u dvostruku funkciju – funkciju proizvodnje zelene energije kao i funkciju proizvodnje ekološke hrane”, rekao je Dubravko Posavec, investitor u agrosolarnu elektranu.

Za razliku od brojnih solarnih elektrana izgrađenih u Hrvatskoj proteklih mjeseci – u ovoj su moduli podignuti čak metar iznad tla. Pa ispod i između “solara” mirno pasu ovce.

“Mi smo počeli kupovati zemljište prije deset godina, još uvijek kupujemo jer za ispašu ovaca nam trebaju velike površine.

” Tu će biti 200 ovaca a o vrsti nismo odlučili, bit će u suradnji sa savjetodavnom službom, ali mi smo sad doveli nekoliko ovaca slovenske pramenke”, ističe Posavec.

Dubravko Posavec instalirao je prve module na obiteljsku kuću davnih dana, kupovao je zapuštena i obrasla zemljišta pa ih iskrčio i module počeo postavljati u našim zagorskim dolinama. Dosad je izgradio tridesetak solarnih elektrana.

“Ivanečki i lepoglavski kraj sve uvjete za izgradnju ovakvih elektrana imaju zbog mnogo napuštenih polja i livada. A vidimo da se to može iskorisiti za proizvodnju energije”, kaže.

Ipak, nije sve teklo glatko – ishođenje dozvola trajalo je godinama samo za ovu agrosolarnu elektranu kod Ivanca.

“Mi smo jedan ovakav projekt počeli prije deset godina, a ishođenje dozvola prije pet godina, znači pet godina nam je bilo potrebno da sve imamo čisto”, ističe Posavec.

Nedavna obilna kiša koja je prouzročila poplave na ovome području agrosolarnoj elektrani – nije naštetila. “Nije bilo vode, ali i kad bi došla voda mi smo sve podignuli na jedan metar i do te razine je sigurno”, navodi.

No ovo nije kraj – Posavec planira izgraditi još jednu ovakvu elektranu na ivanečkom području – kod Ribič brega. Jer prema izračunima – investicija bi se trebala vratiti u desetak godina. Cilj je iskoristiti zapuštene površine za dvostruku funkciju – proizvodnju zelene energije te proizvodnju ekološke hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close