Dvorac Šaulovec žele i nasljednici Hudoletnjaka

Autor: Suzana Varošanec , 14. lipanj 2019. u 14:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Na sudu je da odluči između županije i razlučnih vjerovnika, kaže stečajni upravitelj Varaždinke Stanko Makar.

Varaždinska županija s velikim zanimanjem, a sad i s velikim nestrpljenjem, očekuje odluku Trgovačkog suda u Varaždinu kojom će joj konačno biti dosuđen dvorac Šaulovec jer, kažu, polažu pravo prvokupa. Prema riječima varaždinskog župana Radimira Čačića, ova sjeverna županija želi platiti izlicitiranu cijenu, no to joj, kaže, ne daju. Pitanje je koliko dugo, odnosno zanima ih kad će sud donijeti rješenje o dosudi.

To bi spriječilo propadanje dvorca, pa bi kroz realizaciju navedenog prava, tvrdi župan, startao projekt kojim bi dvorac promovirali na jedinstven način i transformirali, veli on, u top atrakciju naše kulturne baštine. Interes županije i konkretne aktivnosti vezane za obnovu dvorca Čačić je iznio nakon povratka iz Cipra, gdje je boravio s varaždinskom delegacijom na Skupštini europskih regija (AER). Na okupljanju 142 regije iz 19 država ove najveće neovisne regionalne mreže u Europi, u kojoj je Varaždinska županija članica 18 godina, Čačić je ponovno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade, ali i člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela te organizacije. 

Novija povijest raspolaganja ovim dvorcem, kaže on, obilježena je pitanjem: "Kako je kulturno dobro postalo vlasništvo tvrtke PPI Varaždinka koja je završila u stečaju", odnosno tvrdi da je, po njegovim saznanjima, to omogućila njemu krajnje neobična činjenica da nekretnina nije bila prijavljena kao kulturno dobro. Čačić tvrdi i da se njegovom zaslugom, kad je postao županom, tek naknadno ovaj status dvorca izregulirao.  Bilo kako bilo, nedvojbeno je dvorac imovina Varaždinke, kao stečajnog dužnika, što je potvrđeno prije dosta godina pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda.    "Ključno je da smo dobili dvorac, ali je predmet još u ladici. Prijeti opasnost da će lopovi razgrabiti sve vrijedne pokretnine – tamo su umjetnine, stilski namještaj, klavir… Tko će to platiti, kad se sve pokrade?", pita se Čačić, koji spominje da je na čuvanje nekretnine potrošen dobar dio stečajne mase, pa varaždinski župan smatra i da prijeti šteta za cijelo društvo.

A uzrok je po njemu samo čekanje na sudsku odluku.     "Čekamo rješenje o dosudi za dvorac Šaulovec", jučer  nam je potvrdio stečajni upravitelj Varaždinke Stanko Makar, uz pojašnjenje u kratkim crtama. Pravo prvokupa, kaže, ima županija.  "Pravovremeno su sudu iz županije izjavili da su spremni platiti cijenu koja je za kupnju dvorca Šaulovec izlicitirana na dražbi, ali su se pojavili nasljednici razlučnog vjerovnika – pokojnog vlasnika Varaždinke Ivana Hudoletnjaka s pravom prijeboja. Na sudu je sada da odluči između županije i razlučnih vjerovnika, koji imaju upisano razlučno pravo, ali im je ono osporeno", kaže Makar.

 

2,07 milijuna

kuna izlicitirana cijena koju bi Varaždinska županija platila

Čuvanje imovine od potencijalnih krađa zasad, po njemu, nije upitno. Za taj je posao cijelo vrijeme angažirana zaštitarska tvrtka Arsenal Ivezić iz Varaždina. No, i upravitelj se žali i brine ga što će biti, jer tvrdi da je novac za čuvanje pri kraju. Čekanje na sudsko rješenje ovdje je izgleda glavni problem jer je prije više od pola godine provedena procedura u stečaju Varaždinke s ciljem prodaje ove nekretnine smještene u Šaulovcu, površine 718 m?, s procijenjenom vrijednosti u iznosu od oko 8,1 milijun kuna. Bila je predmet prodaje putem Finine elektroničke javne dražbe u četiri kruga. 

U utrci za ovaj dvorac, nakon što je dražbovanjem u četvrtom krugu s početnom jednom kunom jedna zagrebačka tvrtka dala najpovoljniju ponudu u iznosu 2.070.001 kuna, doneseno je rješenje (3. prosinca 2018.) kojim se odgađa donošenje rješenja o dosudi. Zašto? Sve se opet svodi na čekanje, odnosno odgađa se do pravomoćnog okončanja parničnog postupka pred TS iz 2016. Do izražaja su  došli suprotstavljeni interesi, koji su kulminirali žalbama obje strane VTS-u na navedenu odluku. No žalbeni sud ih je odbio i to prije otprilike tri mjeseca.

Predmet je vraćen na prvostupanjski sud, tako da on donese rješenje o dosudi. Na drugoj strani za dvorac se bori zapravo pet-šest nasljednika razlučnog vjerovnika koje zastupa odvjetnica Željka Brlečić koja navodi da je trenutačno bez komentara.  Inače, Ivanu Hudoletnjaku  su razlučna prava osporena od strane stečajnog upravitelja, ali se čeka na pravomoćno rješenje tog spora. Stečajni dužnik izgubio ga je u prvom stupnju. Opet to znači čekanje kao konstantnu prepreku za uređenje značajnog kulturnog dobra i stavljanje u novu funkciju. 

Varaždinka u stečaju je u prvom stupnju na istom sudu izgubila spor protiv razlučnog vjerovnika. Doznaje se da se pokojni varaždinski poduzetnik kao prvi razlučni vjerovnik upisao za 23 milijuna eura pozajmice, za koju dva visoka sudska izvora navode da je "zajam kojim će se nadomjestiti kapital, što je tražbina nižeg isplatnog reda, kao i da ne postoje ovršne isprave". Ipak, u jednoj presudi VTS-a ističe se i stav da im se priznaje pravo na prijeboj.

Utoliko, konačni ishod pitanja tko će dobiti Šaulovec, nakon što je predmet vraćen na varaždinski sud, ovisi o sutkinji Jasni Lekić čiji je to predmet, inače predsjednici varaždinskog Trgovačkog suda. Po nekima, moguće je da će se sve otegnuti, ako prednost daje tome što će VTS reći u presudi povodom žalbe stečajnoga dužnika.  Jedna stvar je sigurna – dvorac propada, a konstanta je čekanje pa se može otvoriti pitanje tko će vjerovnicima i županiji nadoknaditi štetu. Kako je Čačić uvjeren da im dvorac po svemu navedenom pripada, bio je spreman u osnovnim crtama iznijeti ideju.

Uglavnom, Varaždinska županija za ovaj rokoko dvorac srednje veličine planira rekonstrukciju sa svrhom nastanka jedinstvenog prezentacijskog centra koji će sve reći današnjim i generacijama koje dolaze, na temu povijesti i života hrvatskog plemstva.  Varaždinski župan čak napominje i da bi se to trebalo uvrstiti u kurikulum, kao dio obvezne građe. Riječ je o atraktivnom EU projektu u čijem bi sadržaju bila zastupljena i obrazovna komponenta, uz dvorac je zamišljen tek manji hotel pa se ukupna investicijska vrijednost okvirno procjenjuje na iznos od oko milijun eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close