Dvorac pretvoren u najpametniju i energetski najučinkovitiju zgradu u Hrvatskoj

Autor: Ivica Beti/VL , 13. ožujak 2017. u 15:05
Dvorac Bračak sada je energetski neovisan/Matija Topolovec/PIXSELL

Tehnologija iz 21. stoljeća omogućila je da se spasi dvorac iz 19. stoljeća, rekao je župan Željko Kolar.

Mikrokogeneracijski plinski uređaj, najmanji u Hrvatskoj, proizvodi električnu energiju i grije vodu za cijelu zgradu površine 1590 četvornih metara.

U strojarnici, srcu cijelog objekta, smještena je i kotlovnica na pelete. Građevina je toplinski izolirana, uz ostalo i aktivnom parnom branom. Za hlađenje i ventilaciju koristi se uređaj s visokoučinkovitim izmjenjivačem topline, a sve se nadzire preko centralnog upravljačkog sustava s očitanjem na daljinu. Temperatura u svakoj prostoriji s pomoću pametnog telefona može se regulirati iz bilo kojeg dijela svijeta.  Dobro došli u dvorac Bračak, najpametniju i energetski najučinkovitiju zgradu u Hrvatskoj!

 

10 županija

podržalo je obnovu dvorca

"Tehnologija iz 21. stoljeća omogućila je da se spasi dvorac iz 19. stoljeća. Energetski centar zamišljen je kao vodeće mjesto okupljanja domaćih energetskih stručnjaka, investitora, predstavnika županija, gradova i općina, ministarstava i fizičkih osoba. Pružat će stručnu potporu u oživotvorenju energetskih i razvojnih strategija ne samo za domaće nego i za potrebe jugoistočne Europe", kaže župan Željko Kolar.

Krapinsko-zagorska županija prva je u Hrvatskoj izradila energetsku strategiju i krenula s projektima energetske učinkovitosti za obiteljske kuće, a taj je model, dodaje Kolar, potom preuzeo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za čitavu državu. Prijedlog za pokretanje projekta obnove dvorca Bračak Županija je Vladi podnijela uz potporu Grada Zagreba, deset županija i svih energetskih agencija. Na temelju odluke Vlade, sredstva je osigurao Fond za zaštitu okoliša. Investicija je vrijedna 24 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close