Dvorac baruna nudit će wellness, smještaj i kongresnu dvoranu

Autor: PAULA BOSANČIĆ/PIXSELL , 02. veljača 2024. u 07:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Revitalizirat će objekt s velikim potencijalom, a vrijednost projekta procijenjena je na 13,1 mil. eura.

Među 13 projekata zdravstvenog turizma za koje su nedavno potpisani prvi ugovori za sufinanciranje iz natječaja “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti”, svojom pričom u oči upada dvorac Inkey u Rasinji nadomak Koprivnice. Nagrižen zubom vremena i nemarom, čini se da su stigli bolji dani za dvorac koji je 2019. za tadašnjih 400.000 kuna od financijski posrnule tvrtke Gratit otkupila Koprivničko-križevačka županija.

Iz NPOO-a 10 milijuna

Plan je da kroz nekoliko godina bude potpuno obnovljen i stavljen u turističku funkciju. Ulaganje je vrijedno 13,1 milijun eura, a obnovom će se otvoriti novi smještajni kapaciteti i ponuditi wellness sadržaj. “Naša ideja je da to bude jedna od točaka razvoja kontinentalnog turizma u smislu određenih ponuda, tipa wellness centar sa smještajnim kapacitetima i drugim sadržajima. Time bi se ovaj prostor županije turistički probudio. Potencijala je jako puno i mislim da je taj projekt idealan za takvo nešto”, kaže Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Kulturno dobro osim wellness sadržaja služit će i u svrhu promociju vinarstva i vinara Koprivničko-križevačke županije. Sufinanciranje od 10 milijuna eura osigurano je iz NPOO-a, a ugovorom se županija obvezala da će projekt privesti kraju unutar dvije godine. Građevinska dozvola je već ishođena, a produljenje rokova moguće je samo u slučaju nepredviđenih situacija.

“Od oko 13,1 milijuna eura vrijednosti projekta, prihvatljivi troškovi su 12,8, milijuna eura. Po programu ministarstva koji financira takve projekte, trebali bismo dobiti oko 10,1 milijuna eura. Razliku moramo osigurati iz vlastitih ili nekih drugih izvora”, pojašnjava Koren i dodaje kako će u dvorcu biti i kongresne dvorane koje će omogućavati stručne skupove. Dvorac je sredinom 19. stoljeća izgradila mađarsko-hrvatska barunska obitelj Inkey. Nekada se sastojao od dvije velike zgrade koje je spajala još jedna manja.

Tvrtka otišla u stečaj

Barunska obitelj Inkey de Pallin prvi put se na tom području spominje 1778. kada je bivši vlasnik založio svoje imanje Baltazaru Inkeyju. Dvorac je procvat doživio za vrijeme baruna Ferdinanda Inkeya, koji je održavao imanje i sa suprugom širio posjede.

Obitelj Inkey je početkom 1945. napustila dvorac i otišli iz Hrvatske.

Do 1994. je tamo bila osnovna škola, ambulanta i mjesna uprava. Godine 2006., općina je prodala dvorac za 1,5 milijuna kuna građevinskoj tvrtki Gratit koja je trebala obnoviti dvorac i od njega napraviti hotel. Tvrtka je otišla u stečaj, a dvorac je prepušten propadanju dok ga 2019. na javnoj dražbi nije otkupila županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close