Dvojica studenata rade već više od godinu dana, iza njih su i uspješni projekti

Autor: Marta Duić , 24. kolovoz 2021. u 09:47
Nikica Hećimović i Marko Pavlinić /MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Studenti rade na rješavanju stvarnih problema i zadacima relevantnim za njihove nove proizvode i usluge.

Dok se mnogi narodnim poslovicama kunu u mlade, na domaćem je tržištu niz kompanija koje to i dokazuju te mladima daju priliku da uče, napreduju u poslovnom smislu i uspješno zakorače u poslovni svijet.

Jedna od takvih tvrtki je i ATRON electronic GmbH, točnije njihova zagrebačka podružnica koja godinama podupire studentske projekte, a inovativnost i modernizacija su im već dugo u fokusu razvoja pametnih rješenja u domeni javnog prijevoza.

Nadogradnja znanja

Hrvatska podružnica tvrtke Atron već je 15 godina prisutna u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina poseban naglasak stavljaju na visoko obrazovanje, odnosno studente, studentske udruge i projekte.

U pitanju je tvrtka koja zapošljava studente te im omogućuje nadogradnju znanja i vještina s fakulteta na stvarnim poslovnim zadacima i pametnim rješenjima u čijem razvoju sudjeluju.

Kako ističu iz ove tvrtke, kod njih studenti imaju priliku raditi na rješavanju stvarnih problema i zadacima relevantnim za njihove nove proizvode i usluge, a često poslije prakse ostaju u timovima kao stalni zaposlenici.

U zagrebačkom timu tvrtke ATRON electronic GmbH su i Marko Pavlinić, student na fakultetu RIT Croatia na smjeru Web & Mobile Computing koji će u rujnu započeti četvrtu godinu studija te Nikica Hećimović, također student na fakultetu RIT Croatia.

˝Moji poslovni interesi usmjereni su timskom radu, razvoju novih i unaprjeđenju postojećih projekata. Dio Atron tima postao sam putem preporuke, a tamo sam oko godinu i dva mjeseca.

Napredujem brže nego što sam mislio, zadani zadaci me svakodnevno guraju da naučim nešto novo, a ako ne mogu samostalno doći do rješenja imam kolege koji mi rado pomognu i daju mi savjet.

Kad sam tek došao većinom sam radio na manjim projektima koji nemaju pritisak roka isporuke ali danas imam zadatke koji traže malo više odgovornosti˝, prisjetio se Pavlinić svojih početaka u ovoj tvrtki.

Kako kaže, nadopunio je znanje u područjima s kojima se susreo na fakultetu, ali s početkom rada na trenutnom projektu ATRON electronic GmbH mu je pružio priliku da radi s tehnologijama s kojima se nije susreo tako da sada svaki dan nauči nešto novo.

˝Trenutno većinski razvijam grafičko sučelje i dio sam frontend tima. Zajedno sa ostalim članovima tima razvijam aplikaciju koju će koristiti tvrtke diljem Europe koje pružaju uslugu javnog prijevoza.

U kompaniji sam odgovoran za grafičko sučelje projekta na kojem trenutno radim. Projekt na kojem trenutno radim je prvi veliki projekt koji je počeo u prosincu prošle godine. Razvijamo aplikaciju koja će digitalizirati praćenje i status vozila naših klijenata. Prije ovoga projekta razvijao sam manje alate˝, otkriva Marko Pavlinić.

Kako kaže Pavlinić, njegov poslovni plan u budućnosti je znanjima stečenim na daljnjem studiju i iskustvom dobivenim u ATRON electronic GmbH odlučiti se u kojem smjeru IT sektora želi ići i u tom području pomoći kompaniji te prenijeti svoje znanje na mlađe kolege.

˝Dio Atron tima sam nešto više od godinu dana i kroz moje vrijeme ovdje sam osjetio velik napredak u mojim programerskim sposobnostima. Kada sam došao u ATRON electronic GmbH, imao sam zadatak s kolegom napraviti manji program koji je dio velikog projekta na kojem sam radio tri mjeseca˝, objašnjava Nikica Hećimović.

Njegova uloga je razvijanje backend servisa, stvaranje strukture projekta i upravljanje podatkovnom bazom te je odgovoran za te stavke na trenutnom projektu, gdje ima ulogu junior backend developera u timu. S obzirom na to da je do sad radio na dva projekta, i na trenutnom radi najduže, ističe kako je trenutni projekt za njega vrlo važan i značajan.

Suradnja s fakultetima

˝U pitanju je projekt na kojem je naučio najviše i na kojem sam kao programer stekao puno iskustva i naučio nove tehnologije. Moja uloga danas je razvijati većinu backend servisa na jednom projektu. U odnosu na početak mojeg rada, ovo je znatno bitnija i zahtjevnija uloga, a k tome i poprilično nagrađujuće iskustvo.

Na početku oba projekta, neko vrijeme prije samog početka programiranja učio sam o novoj tehnologiji s kojom sam radio na tom projektu. Tada mi je u svakom trenutku mentor stajao na raspolaganju i pomogao gdje je zatrebalo.

Napredovao sam na nekoliko načina, naučio sam kako se pravilno radi u timu, stekao radne navike i dobio iskustvo razvoja softwarea novim tehnologijama koje sam radio u sklopu ATRON electronic GmbH projekata˝, pohvalio se Hećimović i poručio kako trenutno radi na projektu AWIRE na kojem razvija strukturu i upravlja spremanjem i korištenjem podataka iz podatkovne baze.

U zagrebačkoj podružnici ATRON electronic GmbH svjesni su kako su studenti i mladi izvor svježih ideja koje pokreću startup scenu, te su time važan faktor u njenom razvoju. Uz to, kako ističu, najbolje vrijeme za okušati se u poduzetništvu upravo je pred kraj ili po završetku studija.

Partner su nekoliko studentskih natjecanja i tako podupiru mlade ljude u počecima njihovih karijera, imaju suradnje i s akademskom zajednicom, a pogotovo fakultetima računarskog i informatičkog usmjerenja.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close