Dvojica bivših šefova HZZO-a i IN2 nude usluge zdravstvu Malezije

Autor: Marija Crnjak , 19. ožujak 2018. u 14:35
Nakon sastanaka - čaj s veleposlanikom Krešom Glavačem

Vjerujemo da ćemo nastaviti s razgovorima i pripremama moguće suradnje, poručili su nam u IN2 Grupi.

Dvojica bivših šefova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Tihomir Strizrep i Fedor Dorčić, te predstavnici tvrtke IN2, jednog od ključnih dobavljača IT rješenja u hrvatskom zdravstvu, početkom veljače posjetili su Maleziju u potrazi za poslovnim prilikama u njihovu zdravstvenom sustavu.

Sastali su se i s Krešom Glavačem, hrvatskim veleposlanikom u Maleziji, koji se posjetom pohvalio na društvenim mrežama. Uz fotografiju čajanke na kojoj je i sad već bivši vlasnik IN2 grupe Ante Mandić s Denisom Jašarevićem zaduženim za rješenja u zdravstvu, navodi se kako je IN2 Grupa dobavljač glavne platforme za informatizaciju bolnica i ostalih zdravstvenih ustanova u Maleziji. Sudionici sastanka tvrde da su u Maleziju putovali odvojeno, svatko po vlastitu poslu i trošku.

Uspjesi preko granice
Iz IN2 su nam potvrdili da godinama rade na širenju poslovanja u području softverskih rješenja u zdravstvu na inozemna tržišta. 

"Tijekom dvije godine dobili smo poslove u Azerbajdžanu, Vijetnamu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Maleziji smo bili na inicijalnom poslovnom susretu s predstavnicima Ministarstva zdravstva Malezije koji su nas htjeli upoznati i razgovarati o mogućnostima i našim iskustvima u području informatizacije zdravstvenog sektora. Vjerujemo da ćemo nastaviti s razgovorima i pripremama moguće suradnje", kažu nam. IN2 je sudjelovao u izgradnji dijelova nacionalnog sustava eZdravlja u Hrvatskoj te razvoju sličnog sustava u Sloveniji, za što su dobili globalna priznanja.

Navode da su na sastanak iz Malezijske vlade izravno pozvali i konzultante za pojedina poslovna područja, Tihomira Strizrepa i Fedora Dorčića te predstavnike drugih tvrtki i institucija, kao što su Svjetska banka, Svjetska zdravstvena organizacija, USAID. Strizrep, koji je iz HZZO-a otišao prije šest godina i od tada radi kao konzultant, i Dorčić koji je HZZO vodio do studenog 2017. te još prima naknadu za državne dužnosnike, pojasnili su da su u Maleziju putovali samostalno, svatko svojim poslom. I iz Zavoda smo dobili odgovor da putovanje Dorčića nema veze s HZZO-om. Od njih doznajemo i da je tvrtki IN2 u veljači završio ugovor za nabavu nadogradnje i održavanje portala za ponude bolnica, te da više nemaju ugovorni odnos s HZZO-om. 

Čeka posao
U HZZO-u navode i da Fedor Dorčić nije zaposlen kod njih, no na njihovim stranicama nalazi se dokument iz 28. veljače u kojem se Dorčića obavještava da je izabran za radno mjesto u Regionalnom uredu Rijeka. Da postoji mogućnost da počne raditi u Rijeci potvrdio nam je i sam Dorčić, no istaknuvši da je trenutno nezaposlen. "Ponudio sam Maleziji svoje usluge u zdravstvenom menadžmentu, koje su trenutno jako tražene, tržište se otvorilo i svatko traži svoju priliku. Bilo je razgovora o tome što se naše može napraviti u Maleziji, ili što se iz Malezije može primijeniti u Hrvatskoj. Nismo dogovorili ništa konkretno, sve je još otvoreno, ali se nadam da će biti koristi od ovog putovanja", kazao nam je Dorčić, koji u tome ne vidi nikakav sukob interesa.

"Onog trenutka kad dobijem novi ugovor o radu, njega ću se u potpunosti držati kao i uvijek. Do tad, kao i svatko na tržištu tražim svoje poslovne prilike", kazao je Dorčić. Ni Strizrep iz Malezije nije došao s konkretnim projektom, što bi se moglo izmijeniti u suradnji s lokalnim partnerima, a otkrio nam je tek da je malezijskom zdravstvu ponudio projekt koji obuhvaća kombinaciju softvera i hardvera i specifičnih znanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close