Dvije domaće tvrtke i dalje žele RIZ – Odašiljače

Autor: Suzana Varošanec , 31. svibanj 2021. u 22:00
Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Zahvaljujući dugoj tradiciji i referencama, iz RIZ-ovog se stečaja od početka tražio konstruktivni, sanacijski izlaz, a ne likvidacija.

Od akvizicije u stečaju jednog našeg velikog proizvodnog subjekta, nisu odstupili jedini zainteresirani investitori, dvije domaće tvrtke čiji je vlasnik zagrebački poduzetnik Željko Vučemil, očito i dalje kod stava da postoji dobar potencijal da se obnovi održivo poslovanje posrnule tvrtke, ali čini se i znatno više od toga.

Upiti iz inozemstva

Riječ je o poznatom proizvodnom brendu RIZ – Odašiljači, koji i u stečaju, a gotovo na tjednoj bazi, dobiva upite iz Europe i Azije oko proizvodnje odašiljača.

Usto, za HEP i dalje servisira brojila. Tako će se javiti i na novi natječaj HEP-a procijenjene vrijednosti sedam milijuna kuna, prema riječima stečajnog upravitelja Darka Šketa koji smatra da je budućnost njihove suradnje u – pametnim brojilima.

Zahvaljujući dugoj tradiciji i referencama, iz RIZ-ovog se stečaja od početka tražio konstruktivni, sanacijski izlaz, a ne likvidacija, i kako proizlazi, to će biti nova Šketova uspješnica. Vučemilove tvrtke – VMD – Standard i Ivamil, prošlog su tjedna, u finišu postavljenog roka predale svoju obvezujući ponudu, uz bankovnu garanciju za dokapitalizaciju u iznosu 55,1 milijuna kuna.

7

milijuna kuna vrijednost je novog HEP-ovog natječaja za održavanje brojila na koji će se javiti i RIZ – Odašiljači

Kroz to se potvrđuje za vjerovnike najpoželjniji scenarij u vidu visoke razine namirenja, no isto tako i da je ovaj gospodarski subjekt moguće sačuvati, obnoviti inženjerske kadrove i krenuti dalje s održivom proizvodnjom, koja prema procjenama neće moći brzo iseliti iz sadašnje atraktivne lokacije.

Pritom, ipak kad ta faza dođe na red, u funkciju će se moći staviti atraktivno zemljište u cilju novih, lukrativnih građevinskih projekata, po čemu su Vučemilove tvrtke standardno prepoznate.

Dubinsko snimanje

Iako stanje u RIZ-ovom stečaju još nije sređeno u smislu imovinsko-pravnoga statusa izvanknjižnih nekretnina, pa će taj posao po preuzimanju oduzimati još vremena, prema Šketu je dubinsko snimanje pokazalo da ne postoji nešto što bi investitore odbilo, dok su s druge strane utvrdili da ima uvjeta za pozitivan nastavak poslovanja. Drugim riječima, novog vlasnika čeka rješavanje kako obnove poslovanja, tako i statusa nekretnina.

Nekoliko odluka glede završnice stečaja očekuje se već do sezone godišnjih odmora, u vidu pretpostavki za preuzimanje dužnika u vlasništvo navedene zajednice ponuditelja.

Platformu za završne korake omogućit će predstojeća skupština vjerovnika, na kojoj će se, potvrde li se predložene odluke, ‘poentirati’ da je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru od početka postupak vođen u dobrom pravcu, sukladno volji vjerovnika, ali da sad ide prema kraju.

Naime, nakon što je prispjela obvezujuća ponuda, na prijedlog upravitelja TS je na dan 17. lipnja sazvao skupštinu vjerovnika, radi odluka o prihvaćanju obvezujuće ponude i utvrđivanja roka za predaju prijedloga Stečajnog plana stečajnom sucu.

Šket predlaže da se rok za predaju prijedloga Stečajnog plana utvrdi s danom 30. lipnja, i kaže, to je moguće jer je veliki dio već pripremljen te je već u srpnju moguće da će vjerovnici glasovati o usvajanju Stečajnog plana.

Prema Šketu, s navedenim ishodom vjerovnici bi trebali biti zadovoljni, jer pored razlučnih vjerovnika čije se tražbine u cijelosti namiruju i 100%-tnog namirenja za vjerovnike prvog višeg isplatnog reda, predviđa se i za neosigurane vjerovnike drugog više isplatnog reda minimalno namirenje u iznosu oko 55% priznatih tražbina.

“S obzirom na stanje društva koje je bilo devastirano u financijskom i kadrovskom smislu, ipak se nakon otvaranja stečaja kroz nastavak poslovanja neke oblike djelatnosti sačuvalo, kao što je to servis brojila koji je RIZ proizveo za HEP.

To je potencijal i početak ozbiljnije mogućnosti poslovanja, jer se može krenuti u razvoj pametnih brojila. Istodobno, postoje brojni upiti iz svijeta za održavanje i proizvodnju odašiljača.

RIZ još uvijek postoji u svijesti svih partnera s kojima je radio, a pojavljuju se i novi. S obvezujućom ponudom te nagovještajem ponovnog vraćanja tvrtke na tržišta, siguran sam da će neke od inženjera biti moguće vratiti”, kaže Šket.

Komentirajte prvi

New Report

Close