Dužnosnika 96 manje, opet ravnatelji uprava umjesto pomoćnika ministara

Autor: Jadranka Dozan , 28. ožujak 2019. u 22:00
Ministar uprave Lovro Kuščević/Patrik Macek/PIXSELL

Osim smanjenja broja dužnosnika, očekuje se da će se uz profesionalizaciju državne uprave postići i ušteda u proračunu države.

Niz prvostupanjskih poslova koje danas obavljaju uredi državne uprave ubuduće će se spustiti na razinu bližu građanima, na županije, a plan je i da se broj tijela državne uprave smanji sa sadašnjih 52 na 32.

Usto, smanjit će se i broj dužnosnika, i to za 96, s tim da će dužnosnički status po novome dobiti dvije nove funkcije – glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik. Neke su to od promjena koje sadrže zakonske izmjene vezane uz javnu administraciju, koje je Vlada prihvatila i uputila u saborsku proceduru. Uz izmjene zakona o sustavu državne uprave, "zeleno svjetlo" na jučerašnjoj je sjednici dano i za izmjene Zakona o državnim službenicima te zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Nadležni ministar Lovro Kuščević smjer zakonskih promjena opisao je kao racionalizaciju, depolitizaciju, daljnju profesionalizaciju i decentralizaciju te digitalizaciju. 

Vrijeme će pokazati u kojoj će mjeri te zakonske promjene, jednom kad zažive, doista rezultirati depolitizacijom i profesionalizacijom. No, zakonski okvir je na tom tragu, ponajprije u dijelu kojim se predviđa da upravnim organizacijama unutar ministarstava ubuduće, umjesto pomoćnika ministara, upravljaju ravnatelji uprava kao (rukovodeći) državni službenici. Funkcija ravnatelja uprava svojedobno je u ministarstvima već postojala kao najviša stručna, "nepolitička"  pozicija.

Kušćević s tim u vezi ističe kako će se osobe na te funkcije imenovati na temelju javnog natječaja, a time se, kaže, "ostvaruje i transparentnost zapošljavanja i jednaka dostupnost navedenih radnih mjesta svim građanima pod jednakim uvjetima".

Dodaje kako će se na taj način u konačnici smanjiti broj državnih dužnosnika (za 96), a uz profesionalizaciju državne uprave, to predstavlja "i značajnu uštedu sredstava u državnom proračunu".  Izmjenama zakona o sustavu državne uprave, pak, otvara se i mogućnost ustrojavanja pojedinih ispostava tijela državne uprave kao jedinstvenih upravnih mjesta, gdje će građani moći podnijeti sve zahtjeve koji će po službenoj dužnosti i bez odgode biti dostavljeni stvarno i mjesno nadležnom javnopravnom tijelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close