‘Dužni smo još više ulagati u istraživanja i razvoj’

Autor: Lucija Špiljak , 23. ožujak 2021. u 22:00
Cilj EU programa Obzor poduprijeti stvaranje novih znanja i tehnologija/PETAR GLEBOV/PIXSELL

Agencija za mobilnost i programe EU zadužena je za Obzor u području istraživanja i inovacija.

Sinergija, ulaganje u istraživanje i razvoj, spajanje akademske i znanstvene zajednice, usmjerenost na digitalnu i zelenu Europu te održiv rast – ovo su neke od tema i najvažnijih dijelova okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa, koji je predstavljen na jučerašnjem virtualnom događanju u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs podsjetio je na ukupni proračun od oko 95,5 milijardi eura Obzora, kao vodećeg programa za istraživanje i inovacije Europske unije od 2021. do 2027., čiji je cilj potpora stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih znanja i tehnologija, jačanje učinka istraživanja i inovacija na razvoj te potpora prihvaćanju inovativnih rješenja u industriji i društvu.

“Ulaganja Hrvatske u istraživanja i razvoj kontinuirano se povećavaju, na čemu ćemo i dalje raditi, pogotovo na spajanju obrazovnog i znanstvenog kadra”, istaknuo je Fuchs. Agencija za mobilnost i programe EU zadužena je za Obzor u području istraživanja i inovacija.

Direktorica Antonija Gladović istaknula je da su potrebne nove ideje, ali i poticanje da istraživači dolaze u Hrvatsku, no i da hrvatski odu van, kako bi zajedno radili i podržavali inovativne projekte.

Nekoliko puta naglašen je značaj novih tehnologija koje će poticati razvoj Europe u čemu će važnu ulogu imati i digitalna transformacija, a to označava i važnost sinergije istraživačkih centara.

Komentirajte prvi

New Report

Close