Iz Dukata poslali upozorenje: Stanje je alarmantno

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2022. u 09:15
Dukat je i 6. put u 2022. podigao otkupnu cijenu mlijeka štiteći kooperante od rasta troškova/SHutterstock

Iz Dukata porast otkupa objašnjavaju željom da očuvaju proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području i nastojanjima da kooperantima bar dijelom kompenziraju rast ulaznih troškova.

Po šesti put u ovoj godini mliječna industrija Dukat podići će otkupnu cijenu mlijeka te će od 1. kolovoza svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa po litri predanog mlijeka. Uračunaju li se i prethodni skokovi otkupne cijene u 2022., to znači da će 1. kolovoza ona biti za 80 lipa po litri viša nego na početku godine, a čak 35% viša u odnosu na kolovoz 2021.

Iz Dukata porast otkupa objašnjavaju željom da očuvaju proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području i nastojanjima da kooperantima bar dijelom kompenziraju rast ulaznih troškova.

Naglasili su i da prerađivačka industrija ne može potpuno prenijeti povećane troškove u proizvodnji na gotov proizvod jer bi time dodatno opteretili ionako već snažno pritisnute potrošače.

Direktor Dukata Duško Glišić naveo je da ukupno ulaganje u otkupnu cijenu mlijeka od početka godine iznosi 115 milijuna kuna. “Nastojimo našim kooperantima kompenzirati strelovit rast ulaznih troškova i cijena energenata.

Prerađivačka industrija ne može samostalno i bez participacije države sanirati probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je danas na koljenima. Vjerujemo da država po uzoru na druge zemlje EU može farmerima bar dijelom nadoknaditi rad ulaznih troškova.”.

I bez problema s cijenama energenata, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u dugom je padu. Još 2012. dobivali smo 602 milijuna kilograma, a 2021. svega 429 milijuna što ne zadovoljava ni polovinu vlastitih potreba za mlijekom – oko 950 milijuna kilograma godišnje.

Iz Dukata upozoravaju da je stanje alarmantno jer smo postali “prehrambeno ovisni o uvozu ključnih prehrambenih proizvoda – mlijeka i mliječnih proizvoda”

Komentirajte prvi

New Report

Close