Dug Šumama kane brzo platiti

Autor: Suzana Varošanec , 06. srpanj 2015. u 22:01
Novi većinski vlasnik preuzeo je i obvezu isplate duga Šumama/Goran Kovačić/PIXSELL

Hrvatskim šumama duguju 9,3 milijuna kuna, a dok ga ne podmire ne mogu doći do nove sirovine, 33.000 kubika jele i smreke.

Dok još traje dogovor s ključnim vjerovnicima, uobičajen za fazu nakon utvrđivanja tražbina u predstečaju, iz drvne industrije Finvest Corp stižu najave kako kani do sredine ovog mjeseca podmiriti dug Hrvatskim šumama.

Riječ je 9,3 milijuna kuna, rok za plaćanje već je jednom produljen, no plati li sad zaostatke, tvrtka će steći pravo na novi godišnji ugovor za isporuku sirovine. Uz pretpostavku izglasanog plana financijskog restrukturiranja to je vraća na izvozna tržišta s proizvodima u kojima je drvo bazična komponenta, ali s novom dodanom vrijednosti. Naime, u planu je instalacija novih proizvodnih linija na kojima će se izrađivati i ploče od punog drveta za namještaj od masivnog drveta te nosive grede za građevinsku industriju.

Ovisno o brzini instalacije, Finvest će moći osigurati posao za 120 do 200 zaposlenika. Ostaje za vidjeti hoće li ova najava biti i ispunjena, posebice zato što se o tome ne pregovora jer tek s podmirenjem navedenih zaostataka Finvest Corp ispunjava uvjet za potpisivanje ugovora kojim osigurava 33 tisuće kubika trupaca smreke i jele isporukom Hrvatskih šuma. Posrijedi je, kako se doznaje, potencijalno veliki ugovor, koji na godišnjoj razini uz proizvodnju peleta može toj tvrtki generirati i do 50 milijuna kuna prihoda.

Hrvatskim šumama, svojem strateškom vjerovniku, pak, Finvest Corp će ovu ključnu pretpostavku za uspješan nastavak postojeće proizvodnje u Gorskom kotaru, što ima potporu mnogih institucija, podmiriti na osnovi obveze koja je proizišla iz zaloga vrijednog 19 milijuna kuna koji je dužnik imao nad udjelima Hotela Njivice. Također, po istom zalogu, novi većinski vlasnik Finvesta – američki menadžer John R. Alm (s dugogodišnjim iskustvom u vođenju velikih kompanija) preuzeo je obvezu isplate preostalih plaća radnika, duga Šumama i za obrtna sredstva.

Dosad je tako osigurano 8 mil. kn te su namireni radnici, što uključuje i obveze prema državi, no preostala je obveza isplate starih obveza prema Hrvatskim šumama. Prema našim izvorima za to postoje dvije opcije. Uz davanje nekretine lišene zaloga pod dug, za što bi navodno mogla poslužiti jedna vrijedna nekretnina u Zagrebu, spominje se i uplata novčanih sredstava. Inače, novi je vlasnik za ciklus koji priprema imenovao i novog predsjednika Uprave Branka Jurkovića koji dolazi iz drvne branše. 

Komentirajte prvi

New Report

Close