‘Dubrovnik traži previše za koncesiju’

Autor: Marija Crnjak , 18. listopad 2017. u 14:02
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Direktor Excelsa nekretnina reagirao na optužbe gradonačelnika Mate Frankovića.

Tvrtka Excelsa nekretnine u vlasništvu obitelji Lukšić demantirala je prošlotjedne napade dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, koji ih je optužio da Žičaru za Srđ voze bespravno, jer ne plaćaju koncesiju Gradu. Franković ih je prijavio i Državnom odvjetništvu, a u priopćenju prošlog tjedna iznio je i zahtjev za inspekcijski nadzor tvrtke. Frankovićeve tvrdnje da Excelsa nekretnine nezakonito pribavljaju imovinsku korist te time rade štetu za proračun Grada jučer je za Poslovni dnevnik demantirao direktor tvrtke Anto Rusković.

“U vrijeme kada su Excelsa nekretnine uložile znatan novac u rekonstrukciju žičare, koja je bila uništena tijekom Domovinskog rata, nije postojao zakonodavni okvir koji bi se odnosio na ovo specifično pitanje. Namjera tvrtke nikada nije bila poslovati bez plaćanja koncesijske naknade. Upravo zato su Excelsa nekretnine prvi put zatražile koncesiju 2010. godine od Vlade Republike Hrvatske, a zatim i od Grada Dubrovnika 2015. godine, no oba puta neuspješno. Od 2010. godine, međutim, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nam svake godine izdaje godišnju dozvolu za rad”, pojašnjava Rusković.

Naime, kako kažu u Gradu, početkom godine Gradsko vijeće donijelo je Odluku o koncesiji na temelju ranije podnesenog zahtjeva društva Excelsa nekretnine. Direktor Excelsa nekretnina pak tvrdi da Grad od njih traži iznimno visoku koncesijsku naknadu na kratko koncesijsko razdoblje, odnosno traže 15 posto prihoda žičare uz trajanje koncesije od 10 godina, zbog čega dosad nije postignut dogovor.

“Još nam nije predočen logičan argument koji bi opravdao zašto bi ova koncesijska naknada trebala biti nekoliko puta viša od ostalih koncesijskih naknada u Hrvatskoj, u usporedbi s marinama, plažama ili crpljenjem rudnog blaga, i to u tako kratkom roku”, kaže Rusković.

Napominje da Zakon o koncesijama ne prepoznaje njihov slučaj, jer poslovanje žičare predstavlja nastavak od 1969. godine, s time što se danas odvija u obliku privatne investicije na privatnom zemljištu, bez zlouporabe javnog dobra.     

Komentirajte prvi

New Report

Close